Svátky

Dobré odpoledne,
dnes je úterý 21.5.2024
svátek má Monika
zítra Emil

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

MARINA IVANOVNA CVETAJEVOVÁ
Spravedlnost je vlak, který má, bohužel, vždycky zpoždění.

Rýže, ceněná rostlina

Ve východních tradicích se rýže odedávna považuje za posvátnou rostlinu. Arabové dokonce věřili, že vyrostla z krůpěje Mohamedova potu spadlé na zemi z nebe. Zvyk házet na hlavu ženicha a nevěsty její zrna, přinášející novomanželům štěstí a plodnost, zase pochází z Indie, kde se používá při mnoha obřadech. Nejen tam je však považována za symbol života, plodnosti a zdroj hojnosti. Pro milióny lidí znamená hlavní součást jídelníčku, a tak se jejímu pěstování již po dlouhá staletí věnuje pečlivá pozornost.Úcta rýži právem náleží, neboť je energeticky vydatnou potravinou. Na rozdíl od celozrnné je loupaná bílá rýže sice méně výživná, neboť obsahuje převážně škrob, ale je stravitelnější a doporučovaná hlavně při léčbě vředových onemocnění a při poruchách trávení.V obchodech si lze vybrat z různých druhů:NaturalJde o neloupanou hnědou rýži s vysokým obsahem vitaminů, vlákniny a minerálů, kterých je v ní mnohem více než v bílé rýži. Při vaření se nelepí a je vhodná jako příloha, nebo do polévek.DlouhozrnnáJe nejoblíbenější pro neutrální a nevýraznou chuť, je nelepivá a po uvaření zůstává sypká. Její použití je stejné jako u rýže natural.ParboiledTento druh rýže je speciálně upraven, takže minerály a vitaminy se ze slupek přenášejí do zrn. Bývá i ve směsích s rýží baseti nebo s dlouhozrnnou.BasmatiJe nejkvalitnějším druhem s jemnou vůní. Po uvaření je kyprá a sypká, vhodná jako příloha nebo k přípravě asijských pokrmů.IndiánskáNeboli divoká rýže se vyznačuje oříškovou chutí a podává se často smíchaná s bílou rýží. Hodí se jako příloha k slavnostním pokrmům.ArborioTato zlatozrnná rýže vstřebává notně vody a po uvaření má krémovitou a lepkavou konzistenci. Připravují se z ní nákypy, pudinky, výborné rizoto, nebo španělská paella.Zkuste recept z rýže Arborio:Risotto ai funghiBudete potřebovat: půl kg rýže Arborio, 29 g hub Místo Funghi, 1 cibuli, 125 ml smetany, 80 g uzeniny Pancetta, snítku tymiánu, olej a sůlPostup: Pokrájenou cibulku zpěňte na oleji, přidejte na drobno nakrájenou uzeninu, houby a syrovou rýži. Vše krátce osmahněte a zalijte vodou (na díl rýže dva díly vody). Osolte a vařte přibližně 15 minut, dokud se voda nevyvaří. Na závěr přidejte smetanu a tymián, promíchejte a teplé podávejte, ozdobené lístkem tymiánu.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..