Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

SAMUEL TAYLOR COLERIDGE
Láska jako taková by měla být především duševní záležitostí, tělesným třením až naposled. 

Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc byl schválen

 

Vláda dnes (3. 2. 2016) na svém zasedání schválila Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc a další obdobná onemocnění na období 2016–2019, který je provázán s již vypracovanou a schválenou Strategií reformy psychiatrické péče a Akčním plánem Duševní zdraví v Národní strategii Zdraví 2020.

„Péče o pacienty s neurodegenerativními onemocněními ve spojitosti s demencí se vzhledem k demografickému vývoji stává stále významnější prioritou v mnoha zemích světa. Také v České republice prognóza populačního vývoje varuje, že se stárnutím populace musíme počítat i s nárůstem počtu takto nemocných lidí,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Národní akční plán byl vytvořen Ministerstvem zdravotnictví ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí a Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy za účasti zástupců Sdružení měst a obcí, dále krajů, pojišťoven a odborných společností.

„Cílem akčního plánu je zlepšení kvality života nejen přímo pro lidi s Alzheimerovou nemocí a podobnými onemocněními, ale i pro jejich blízké, kteří o takové pacienty pečují. Chceme zvýšit informovanost v rámci poskytování zdravotních a sociálních služeb, podpořit vzdělávání, vznik center zaměřených na Alzheimerovu nemoc i výzkumné aktivity k problematice demence,“ vyjmenovává ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Tento strategický dokument je určen všem organizacím a poskytovatelům zdravotních nebo sociálních služeb působícím v oblasti péče o pacienty s Alzheimerovou nemocí a dalšími obdobnými onemocněními. Dále bude sloužit krajům a obcím, které formulují své vlastní strategické dokumenty v oblasti zdravotní a sociální politiky, případně vzdělávání.

 

ŠTĚPÁNKA ČECHOVÁ
vedoucí tiskového oddělení
tisková mluvčí

 

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..