Svátky

Dobré ráno,
dnes je pátek 26.4.2024
svátek má Oto
zítra Jaroslav

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

ALAN PATRICK HERBERT
Já nejsem žárlivá - ale nepochopím, co na ní vidí.

Hlávkový salát

" Patří mezi jednoleté rostliny z botanické čeledi hvězdnicovitých a řadí se vůbec k nejstarším cíleně produkovaným druhům listové zeleniny – údajně byl známý už před 4500 lety ve Starém Egyptě, odkud se rozšířil do Řecka i Říma a později do celé střední Evropy. Původně ho pěstovali mniši v klášterních zahradách, protože věřili, že jim pomůže zachovat sexuální zdrženlivost a zažene jejich hříšné myšlenky. Tato zelenina je pro svou nízkou kalorickou hodnotu oblíbenou a doporučovanou součástí redukčních diet: 100 g plodiny má energii pouhých 80 kJ, dále obsahuje 0,3 g tuků, 1,5 g bílkovin, 2,7 g sacharidů a 0,9 g vlákniny. Najdeme v ní vitamíny B, C i E a z nerostných látek draslík, hořčík, fosfor, vápník, železo a něco sodíku, mědi a kobaltu. Na lidský organismus má salát velice prospěšný vliv. Především zlepšuje činnost mozku (posiluje paměť i koncentraci) a nervového systému obecně, neboť má uklidňující a tišící účinky (odstraňuje nervozitu i únavu). Také zlepšuje spánek. Dále stimuluje činnost srdce, zkvalitňuje výkonnost svalů a přenos kyslíku k jednotlivým buňkám. Díky své snadné stravitelnosti (a obsahu vlákniny) podporuje trávení a funkci jater, zrychluje pohyb střev a přispívá k pročištění organismu, protože na sebe váže škodlivé látky. Rovněž snižuje riziko onemocnění rakovinou, posiluje imunitu, povzbuzuje látkovou výměnu, podporuje vstřebávání bílkovin, mírní křeče. Umí též redukovat otoky. V našich krajích se vyskytuje ve třech typech:1) Hlávkový – zelený (nejvíce živin mají velké tmavší listy) a červenolistý (jehož lupeny obsahují karoten).2) Římský – má listy tužší a je spíš podobný čínskému zelí3) Ledový – je křehčí variantou hlávkové odrůdyPři konzumaci by se jeho jednotlivé části neměly příliš trhat, protože tak rychle ztrácejí vitamín C i přítomnou kyselinu listovou (ta příznivě ovlivňuje sekreci šťáv v žaludku, ale ničí se teplem). Svoje využití může mít salát i v kosmetické oblasti: odvar z něho působí příznivě proti akné a ostatním kožním vyrážkám. Připravíme si jej tak, že do hrnce naplněného z poloviny vodou dáme listy ze dvou hlávek a povaříme 10 – 15 minut. Potom scedíme a nanášíme na pleť vatovým tamponem. Z uvedeného popisu vyplývá, že tato poživatina je pro nás velice užitečná a proto bychom se její konzumaci neměli vyhýbat. Dnes již naštěstí její nákup nepředstavuje žádný problém – tak toho využijme a udělejme něco pro svou vitalitu!"

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..