Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

CHARLES BOYER
Nejchytřejší muž si bere svou poslední ženu hned jako první. 

Rehabilitace a návrat ke sportu

 

Dobrý den Pavle,

rehabilitace a návrat ke sportu spolu úzce souvisí a toto období rozdělujeme do 5 fází. I. fáze je ještě předoperační, kterou již nestíháte. II. fáze (0. - 2. týden po operaci) začíná ihned po operaci a základ tvoří plné propnutí kolenního kloubu, eliminace otoku chlazením a vyvýšením dolní končetiny, aktivaci čtyřhlavého svalu stehenního a postupný ohyb v koleni do 90°. III. fáze (3. -5. týden) pokračuje se ve zvětšování ohybu v koleni, pečuje se o měkké tkáně a jizvu v oblasti kol. kloubu, z aktivního cvičení volíme prvky vsedě a ve stoji se symetrickým zatížením dolních končetin. Pokud je ohyb v koleni 100 – 110°přidáváme jízdu na stacionárním kole s minimální zátěží.
V této fázi je stále nutné cvičit s vlastní vahou těla a o nízké intenzitě, aby nedošlo k poškození operovaného vazu, který je stále velmi náchylný ke zranění. IV. fáze (6. – 8. týden) zahrnuje především cvičení koordinační a již i silová – polodřep, výpady, cvičení na labilních plochách.
V této fázi je také ukončená rehabilitační fáze a pacient instruován o dalším samostatném postupu. V. fáze (od ukončení 8. týdne) je zcela individuální a probíhá dle instrukcí obdržených při poslední rehabilitační návštěvě. U aktivních sportovců se doporučuje i nadále zůstat v kontaktu s fyzioterapeutem a absolvovat s ním např. posilovnu, fotbalový trénink, tak aby upozornil na rizikové faktory v konkrétních situacích a tím se zabránilo poškození a přetížení operovaného vazu. Závěrem: zmíněné časování je zcela orientační, vždy se musí vycházet z konkrétního stavu pacienta.

Brzký a nebolestivý návrat ke sportu přeje Ilona
 
 

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..