Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

Karel Čapek
Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jenom to, co vědí.

Otázka č.279

Dobrý den,
Základem pro boj se stresem je směřování k rovnováze v oblasti péče o tělo a smysly, výkonu, vztahů a vnitřního života. Důležité je jednu z těchto oblastí nezanedbávat či do ní neinvestovat energii téměř výlučně. Směřování k zhruba rovnovážnému investování času a energie do těchto oblastí přináší vnitřní pohodu.
Co se týká péče o tělo a smysly, doporučovala bych určitou pravidelnost – spávat alespoň sedm hodin denně, jíst zdravě, častěji a v menších dávkách, trochu se hýčkat (kosmetika, dát si vanu, poslechnout si příjemnou hudbu atd.) a věnovat se nějakému sportu. Jakýkoli sport pomůže uvolnit endorfiny, což jsou látky, které se uvolňují, i když jsme zamilovaní a přinášejí pocit štěstí a uvolnění. Můžete zkusit i jógu či Tai-Chi, které spojují tělo, duši a ducha. Jistě jste podobné věci vícekrát slyšela nebo četla, protože jsou platné již hodně dlouho. Nejdůležitější je najít si nějakou pravidelnost. Jednak je to lepší pro tělo i mysl, jednak se nebudete muset přemlouvat, jestli ten den zrovna ano nebo ne a kdy. A když z toho rytmu občas vypadnete, není nic ztraceno, prostě pokračujte dál nebo si to nějak upravte a nevzdávejte to. Také se nezapomeňte pravidelně odměňovat.
V oblasti výkonu se věnujete studiu, možná i pracujete. Důležité je nepřehánět to s prací/studiem, ani to nezanedbávat. Za studií se mi některé semestry dařilo studovat a pracovat na projektech průběžně. Zkouškové období potom bylo o něco méně náročné. Pokud Vám je nezadávají profesoři, můžete si sama zvolit nějaké konkrétní, dosažitelné mezi-cíle před zkouškovým obdobím.
Vztahy jsou důležitým zdrojem štěstí. Patří sem všechny druhy vztahů – rodinné, přátelské, romantické atd. Fungují podobně jako zahrada. Když se o zahradu staráme, můžeme tam pak pravidelně zajít a potěšit se. Když se o ni delší dobu nestaráme, některé rostliny a stromy uschnou či zarostou. Potom se může stát, že tam přijdeme a nenajdeme to, co hledáme. Jedním z nejlepších léků proti stresu je smích. S blízkými můžete zažít hodně legrace, můžete také společně zajít na nějakou komedii do kina či divadla.
Poslední oblastí je Váš vnitřní život. Čas, který věnujete přemýšlení o tom, co se událo, kam směřujete, kam chcete dojít a také co se Vám povedlo. Mnohem dříve tak odhalíte, že běžíte špatným směrem a je třeba změnit směr. Do oblasti vnitřního života také patří fantazie a denní snění a duchovní život. Řada výzkumů poukazuje na celkový prospěch každodenní relaxace a meditace.
Tyto podněty neobsahují vše, co se dá podniknout. To ani nebylo mým cílem. Doufám, že Vás alespoň inspirují. Záleží na Vás, co si zvolíte a vyzkoušíte. Důležité je u zvoleného nějakou tu dobu vytrvat, aby vůbec bylo možné vidět efekt. Ideální jsou tak dva, tři měsíce. Přeji Vám hodně štěstí při snižování stresu.

Mgr. Radmila Fajtová

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..