Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

MARCUS TULLIUS CICERO
Není nic, co by se nedalo koupit, dáš-li tolik, kolik prodávající žádá.

Otázka č.296

Dobrý den Petro,
úraz, který způsobí ochrnutí, je velice závažný jak tělesně tak psychicky. Velmi bude záležet na tom, jestli Váš kamarád v průběhu rehabilitace začne znovu chodit nebo zůstane ochrnutý. Držím palce, aby šlo o tu první variantu.
Lidé jsou po tak závažném úraze nejdříve v šoku, nechtějí věřit, že se jim něco takového přihodilo, často ani neslyší informace, které jim sděluje ošetřující lékař. Potom přichází období, kdy mají na všechno a na všechny vztek. Ptají se „proč já!” Následuje zpravidla smlouvání: „Když to dobře dopadne, udělám …“ Potom přichází smutek, truchlení nad všemi ztrátami, nad celou situací. V průběhu rehabilitace pacient stále doufá, že to „nějak rozchodí.“ Mnohem, mnohem později přichází v tom lepším případě smíření se situací. Tento proces se může opakovat vícekrát podle zdravotního stavu, osobnosti a životní situace pacienta. Strach a naděje jsou každodenní součástí adaptace na takový úraz.
Váš kamarád určitě přemýšlí o svém zdravotním stavu, o svém těle (mění se vnímání vlastního těla), o budoucnosti, o svých blízkých, práci či škole, zda bude moci mít rodinu a děti. Také je náročné vyrovnat se s tím, že je závislý na péči ošetřujícího personálu.
Určitě jej můžete podpořit návštěvami (pokud není proti přijímání návštěv) a zeptat se jej, jestli pro něj můžete něco udělat. Přeji Vám hodně síly a hlavně ať to pro Vašeho kamaráda dopadne co nejlépe.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..