Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

PAUL CLAUDEL
Stárnutím ztrácíme nejednu neřest, z níž už stejně nic nemáme. 

Otázka č.557

Otěhotnění paraplegiček je možné, jestliže tato schopnost nebyla změněná již před úrazem. Menstruace se dostavuje nejpozději do 4-6 měsíců po úraze a s ní i zrání vajíček a ovulace.
Před plánovanou graviditou doporučujeme pokud možno vysadit užívané léky. Tři měsíce před koncepcí navrhujeme užívání některého z volně prodejných polyvitamínových přípravků pro těhotné. V tomto období edukujeme ženu o nutnost zvýšené péče o močové cesty, důsledná urologická příprava a sledování jsou nezbytné. Stanovíme koncepční optimum, tj. dny nejvhodnější pro otěhotnění. Každá gravidita ochrnuté ženy je považována za rizikovou. Pravidelné sledování gynekologem dle běžně užívaného harmonogramu je důležité.
U ochrnutých žen jsou nezbytné pravidelné urologické kontroly, protože v období gravidity hrozí zvýšené riziko urologických zánětů. Při objevení se uroinfekce s teplotou či třesavkou gravidní paraplegičku hospitalizujeme, tyto symptomy jsou známkou postižení vyšších oblastí močových cest, pánviček či ledvin.
Těhotenství ochrnutých žen bývá většinou ukončeno dva týdny před očekávaným termínem porodu operací (císařský řez). Většina párů dosáhne otěhotnění do roku při dostatečné frekvenci (v průměru třikrát týdně, v období koncepčního optima lépe ob den) sexuálních styků. Pokud se tak nestane, je vhodná konzultace gynekologa.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..