Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

GAIUS IULIUS CAESAR
Nikdo není natolik udatný, aby nebyl neobvyklými věcmi vyveden z míry. (NEMO EST TAM FORTIS, QUIN REI NOVITATE PERTURBETUR

Tabletová léčba poruchy ztopoření

Rok 1998 znamenal zlom v tabletové léčbě poruchy ztopoření.
Běžné tablety, do té doby používané, nebyly u paraplegiků účinné a injekční léčba, byť bezpečná a účinná, byla nemocnými často opouštěna, protože jim nevyhovovala. S nástupem nové generace léků inhibitorů PD E5 máme v rukou pro muže s poraněním míchy léčbu bezpečnou a účinnou. Tablety samy o sobě nenavodí ztopoření, ale zasahují do procesu probíhající erekce.
Proto je třeba k navození účinku tablet sexuální stimulace. Léky se užívají hodinu před sexuálním stykem, doba nástupu účinku je v průměru 30 minut. První z nich byl u nás zaregistrován v roce 1999, další dva v roce 2003. Léky se od sebe liší dobou trvání účinku léku (dva mají kratší jeden delší dobu účinnosti).
 
Delší dobu působící lék užívají obvykle muži s vyšší frekvencí sexuální aktivity a menší schopností či ochotou styk plánovat. Léky s kratší dobou účinností budou vyhovovat párům s frekvencí styků l-2x týdně a se schopností sex plánovat. Podle řady klinických studií jsou léky účinné u paraplegiků a jejich léčebný efekt je srovnatelný. U mužů po úraze míchy však mají tablety nižší efekt než u běžné populace. Dle zkušenosti zahraničních autorů 60 – 75%, podle zkušeností našeho pracoviště je efekt kolem 60%. Platí zákaz užití u mužů léčících se nitráty (angína pectoris).

U ochrnutých se objevuje často další problém a tím je příliš nízký krevní tlak. Jestliže je krevní tlak nižší než 90mmHg/60mmHg (za běžných podmínek je krevní tlak 120/80mmHg), měli bychom být velmi opatrní s předpisem těchto léků. Asi u 10% ochrnutých jsme zaznamenali vedlejší účinky léčby: zarudnutí v obličeji, nevolnost, pocit ucpaného nosu, vedlejší účinky nebyly závažné. Léky jsou vázány lékařským předpisem a nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Průměrná cena přepočtená na 1 sexuální styk je asi 200 Kč a jen ve výjimečných případech se nám podaří dohoda s revizním lékařem zdravotní pojišťovny o časově omezené úhradě léčby.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..