Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

DANTE ALIGHIERI
Žádná bolest se nesnáší hůř než vzpomínky na štěstí v době neštěstí.

Sexuální "budoucnost" po ochrnutí

Úraz míchy spojený s ochrnutím znamená výraznou životní změnu. Tři měsíce je velmi krátká doba na to, abyste se s tak těžkou situací vyrovnal. Navíc vás postihla ztráta přítelkyně, takže jste přišel o blízkého člověka.
Nejspíše jste nebo vás čeká pobyt v některém z našich rehabilitačních ústavů.V průměru za 4 až 6 měsíců po úraze se pravděpodobně dostanete domů. Již v té době byste měl mít zařízené bezbariérové bydlení, abyste nebyl odkázaný na trvalou pomoc dalších lidí a mohl se sám dostat ven z bytu, ale také se volně po bytě pohybovat, zvládnul osobni hygienu a péči o sebe sama.
Do roku od úrazu máte nárok na nemocenské dávky. Poté, pokud se váš zdravotní stav nezmění, si můžete zažádat o invalidní důchod. Ale spíše bych vám dporučovala uvažovat o některé z rekvalifikací, pokud nemáte zaměstnání, které můžete vykonávat na vozíku.

Pokud jste sportoval před úrazem, máte možnost se zapojit v Praze do některého z oddílů např. basketbalu, tenisu, hokeje atd. V Praze se můžete obrátit na centrum Paraple, kde vám blíže poradí. Není důvod, abyste zůstal po úraze míchy sám, bez partnerky.
Uvidíte, že po odeznění zklamání nad rozpadlým partnerským vztahem najdete ženu, se kterou budete šťastný. Soudím tak dle zkušeností mých klientů, z nichž většina si našla partnerku až po poranění míchy. Pokud se týká sexuálního života, budete ho moci žít bez zásadnějšího omezení. Nevylučuji, že bude třeba podpora ztopoření pomocí tablet či injekcí - v případě potřeby se obraťte na andrologické pracoviště dle místa bydliště.
Můžete mít rovněž biologicky vlastní děti, a to i v případě, že díky ochrnutí nebudete dosahovat výronu semene. Vaše zárodečné buňky spermie můžeme získat elektrostimulací nebo operačně a použit je k umělému oplození vaší partnerky. Záleží jen na vás, na vaši schopnosti přijmout skutečnost takovou, jaká je a snažit se co nejlépe se s handicapem vypořádat.

Jistě máte rodinu a kamarády, kteří vám budou nápomocni a nebojte se o pomoc požádat. V procesu adaptace na následky míšního poranění vám také může být nápomocný psycholog. Přeji vám hodně štěstí a samá dobrá rozhodnutí.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..