Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

MARCUS TULLIUS CICERO
Lenost je strach před očekávanou prací.

Otázka č.25

Petře! Dotknul jste se složitého problému, kterému se říká syndrom pánevní bolesti.
Tato otázka je v odborných kruzích poslední dobou rozebírána v hodinových přednáškách a zdá se, že ještě dlouho rozbírána bude. Problém je totiž v tom, že ačkoli nemusíte míst subjektivní těžkosti s močením ani jiné „urologické problémy“ tak právě neurčité píchavé či tupé bolesti mohou být příznakem nějakého urologického problému vycházejícího nejčastěji z prostaty nebo močového měchýře. Častým avšak zdaleka ne jediným urologickým zdrojem obtíží této oblasti jsou původci nemocí, které shrnujeme pod zkratku STD (sexual trasmited disease) - chlamydie, ureaplasmata, mykoplasmata, gardnerely, trichomonády. Tyto mikroorganizmy jsou přítomny u třetiny populace, jsou přenosné „z tepla do tepla“ tedy nejčastěji pohlavním stykem i když patrně je možný i přenos z matky na dítě při porodu. Pouze části populace působí těžkosti a to mnohdy velmi diskrétní tak, že jsou často objeveny až při vyšetření lékařem - například při vyšetření prostaty konečníkem, kdy se zjistí značná bolestivost prostaty, kterou si jedinec neuvědomoval a nebo za zdroj svých těžkostí považoval něco jiného. Průběh těžkostí je většinou chronický zhoršení přicházejí ve vlnách a často spontánně odezní. Diagnostika původců nejí snadná (viz odpověď na jeden s minulých dotazů, kdy jsem odpovídal na problém ureaplasmatické infekce). Léčení musí být důsledné, dlouhodobé a je náročné jak pro pacienta tak lékaře – z těchto důvodů se často nedaří.
Dalším a možná ve Vašem případě pravděpodobnější příčinou těžkostí je postižení pohybového aparátu. Civilizovaná populace trpí nedostatkem správného pohybu. Pokud se k pohybové aktivitě vyburcujeme, pak často nesprávným způsobem a s chybnými pohybovými návyky. Platí to bohužel i o poměrně zdatných sportovcích. Následkem je přetěžování určitých partií těla s následnými komplikacemi. Ve Vašem případě by se mohlo jednat o postižení křížokyčelního skloubení, či postižení vycházející z oblasti spodní bederní páteře. Tato postižení nejčastěji nejsou patrná na RTG snímcích jde většinou o tzv. svalově vazivová postižení. Jejich terapie, pokud se nemají opakovat, musí být komplexní – důkladné vyšetření ortopedem, fyzioterapeutem, fizioterapie, kompenzační cvičení, změna pohybových stereotypů, do řádného posílení problematických partií vyřazení problematických pohybových aktivit a pod. Obtížnost diagnostiky a časová náročnost komplexní terapie jsou hlavními důvody proč často i terapie této oblasti selhává.
Bolest,kterou popisujete může mít samozřejmě i původ v dalším orgánu oblasti tj. konečníku a jeho okolí.
Navštivte tedy patrně nejprve urologa, následně koloproktologa a ortopeda. Jejich vyšetření by měla vyloučit závažnější příčiny Vašich těžkostí. Tím kdo patrně nalezne zdroj Vašich potíží a následně Vás jich zbaví bude zkušený fyzioterapeut.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..