Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

GIACOMO LEOPARDI
Lidé by byli štastnější, kdyby o své štěstí neustále neusilovali.

Otázka č.58

Milý Jirko!
Instilagel je vyroben ve stříkačkách právě proto, aby se dal snadno aplikovat přímo do močové trubice a nedocházelo k jeho úniku a znečištění. Píst stříkačky je pro transport a proti samovolnému uvolnění zabezpečen malým výstupkem uvnitř stříkačky, který je třeba v prvé fázi mírně zvýšeným tlakem překonat tak, aby píst přes něj přeskočil a poté tlak „zabrzdit“ tak aby nedošlo k překotnému výstřiku gelu. Dále je třeba gel aplikovat takovým způsobem pro který je určen tj. po sejmutí krytky z hrotu stříkačky je třeba jednou rukou uchopit žalud penisu a penis napnout. Uchopit stříkačku mírným počátečním tlakem překonat aretační výstupek, přiložit hrot stříkačky do močové trubice a pevně přitlačit. Pomalým tlakem na píst aplikovat obsah stříkačky z části či zcela do močové trubice a pevně sevřít žalud tak, aby gel nevytékal ven. Druhou rukou pak vmasírovat gel od žaludu směrem ke konečníku do zadní části močové trubice a vyčkat 2-5 minut. Poté teprve zavést katétr. Při tomto postupu nedojde k nežádoucímu uniku gelu a močová trubice je nejlépe připravena pro zavedení katétru.
Samozřejmě, že ve Vašem případě může být do určité míry postižena jemná činnost rukou a výše popsaná aplikace Vám může dělat těžkosti. Alternativou užití Instilagelu či jiných gelů by mohlo být užití tzv. gelových katétrů – tj. katétrů na jejichž povrchu je nanesena suchá vrstva gelu, který po zvlhčení ve vodě z vodovodu napuštěné do pouzdra katétru nabobtná a umožní bezproblémové zavedení. Jinou možností je užití katétrů, které přímo „plavou“ v gelu zatavené plastikovém v obalu. Po odtržení hrotu obalu je možno katétr pomocí zbytku obalu ihned zavést do močové trubice.
Je třeba, abyste se o výše uvedených možnostech zmínil svému urologovi, který Vám předepíše menší množství katétrů k vyzkoušení a je na Vás, co si vyberete. Užití gelových katétrů je však třeba vyhradit pouze pro zvláštní hygienicky rizikové situace jako je cestování apod. proto je i jejich limit hrazený pojišťovnou nižší nežli potřeba pro rutinní cévkování.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..