Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

BENJAMIN lord BEACONSFIELD DISRAELI
Cestování učí snášenlivosti.

Otázka č.59

Milá Evo!
Při léčení močové infekce platí, že při první těžkosti může být léčena infekce pouze antibiotikem bez dalšího vyšetřování, pokud se infekce opakuje, pak je třeba komplexního urologického vyšetření.
Cílem vyšetření by mělo být zjištění nepřirozených zúženin v močových cestách, které narušují plynulý proud moči v močových cestách a tak vytvářejí podmínky pro vznik a udržování močové infekce. Nejčastějším nálezem je přitom zúžení močové trubice, které je snadno zjistitelné tzv. kalibrací močové trubice. Vyšetření spočívá v zavedení kovové tyčky s několika olivkovitými rozšířeními v jejím průběhu, od nejmenšího k největšímu, pomocí které se stanoví míra zúžení. Pokud je nalezeno významné zúžení, je snadno odstranitelné podélným rozříznutím pomocí speciálního přístroje tzv.Otisova uretrotomu. Výkon je jednoduchý a proveditelný v lokální anestezii během jednodenního pobytu v nemocnici.
Další možnou příčinou opakovaných infekcí je přítomnost kamenů v močovém ústrojí. Na nich se infekce udržuje a při příznivých podmínkách dochází k jejímu pomnožení a projevům tj. častému močení, pálení a řezání při močení. Při postižení ledvin pak dochází k vzestupu teploty. Infekce není z kamenů odstranitelná, jediným řešením je úplné odstranění močových kamenů.
V neposlední řade je nutno myslet na nádory v močových cestách, které mohou být též překážkou proudění moči a mohou obsahovat i kameny. Obojí je pak příčinou opakovaných infekcí. Opakované léčení antibiotiky bez vyšetření může v tomto případě vést k oddálení léčby nádoru s tragickými následky.
Komplexní urologické vyšetření v případě opakovaných infekcí ženy by tedy mělo zahrnovat: sonografické vyšetření močového ustrojí, cystoskopii a kalibraci močové trubice, opakované vyšetření moči, nejlépe cévkované, k vyšetření močového sedimentu, bakteriologii, případně cytologii. Dle potřeby lze zařadit další vyšetřovací metody k doplnění vyšetření.
Po vyloučení všech výše uvedených příčin lze teprve přikročit k opakovanému léčení infekce s případným využitím méně běžných antibiotik nasazených podle výsledků opakovaných odběrů moči na kultivaci zhodnocených zkušeným lékařem antibiotického střediska. Terapie musí být vedena dostatečnou dávkou a dostatečně dlouhou dobu s případným pokračováním terapie například v jedné dávce na noc i po několik měsíců. Podle toho jaká bakterie je původcem obtíží je třeba někdy do léčby zahrnout i sexuálního partnera(ry).

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..