Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

ČÍNSKÉ PŘÍSLOVÍ
Když hledáš lásku, hledej ji v sobě.

Otázka č.158

2/
Milý Vítku v první části odpovědi na Váš dotaz jsem opakovaně zdůraznil, že nejlepší prevencí vzniku močové infekce je odstranění trvale zavedeného močového katétru, na kterém se infekce drží a jeho nahrazení jiným způsobem vyprazdňování moči.
Opakovaně bylo prokázáno, že nejlepším způsobem vyprazdňování moči je tak zvaná intermitentní katetrizace (IK). Dříve se propagovala tak zvaná „čistá IK“(ČIK), dnes s rozvojem materiálně technického zázemí a poznatků pak „sterilní IK“. Podrobně jsem obě metody popsal v odpovědi na dotaz ze dne 31.5.2007
Výhodou IK je nepřítomnost cizího tělesa v močových cestách, možnost pravidelného střídání naplnění a úplného vyprázdnění. Nevýhodou IK ve Vašem případě je nutnost pomoci druhé osoby a cévkování v pravidelných individuálně stanovených intervalech, tak jak jsem o tom psal v odpovědi na dotaz ze dne 18.1.2007. Metodu IK by ve Vašem případě patrně muselo provázet i užití močových spasmolytik. Bez nich by patrně docházelo, alespoň zpočátku, k nechtěným únikům moči spojených se vznikem vysokých tlaků v močovém měchýři při jeho naplnění. Problematika spasmolytik byla probrána v odpovědi na dotaz ze dne 2.6.2009
Další možnosti, jak odstranit permanentní cévku, jsou spojeny s větším či menším operačním výkonem a jsou do značné míry nevratné.
Provedení rozříznutí močového svěrače (Sfinkterotomie) cestou močové trubice vede k uvolnění hrdla močového měchýře a k usnadnění odtoku moči a tím ke snížení tlaku v močovém měchýři. Moč pak odchází stále a nekontrolovaně. Je nutné stálé užívání plen, lépe pak kondomového urinálu. Podmínkou provedení musí být důkladné vyzkoušení obou jímacích metod ještě před plánovaným výkonem. Pokud nevyhovují, nelze operaci provést a je nutno zvolit jinou alternativu.
Výhodou sfinkterotomie je, že není nutno doplňovat výkon podáváním spasmolytik a závislost pacienta na okolí je omezena pouze na každodenní výměnu kondomového urinálu.
Další možností, kterou zde zmíním pouze v nástinu, protože bude i předmětem odpovědi na dotaz v příštích poradnách, je implantace stimulátoru předních kořenů míšních spolu s přetětím kořenů zadních Stimulátor umožní spontánní močení po otočení knoflíku přístroje, který přiložíte na přijímač umístěný v podkoží břišní stěny. Voperování přístroje je poměrně náročná záležitost a přístroj sám stojí kolem 400 Kč.
Ve Vašem případě by stimulátor nevyřešil problém nutnosti přítomnosti druhé osoby u každého močení.Avšak zhledem k tomu, že s jeho pomocí odpadá zavádění katétru do močového měchýře, je jeho aplikace s výhodou zejména tam, kde jsou problémy se zaváděním močového katétru, recidivujícími infekty či medikamenty nezvladatelnou hyperaktivitou močového měchýře.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..