Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

EDUARD BASS
Ať už říkají cokoli, ve skutečnosti mají žáci i učitelé školu rádi: jsou tam přestávky. 

Otázka č.203

Milá Běto, především si velmi cením Vaší snahy o soběstačnost a fandím Vám. Uvedená operace skutečně umožňuje cévkování otvorem, který je umístěn na přístupném místě v podbřišku. Její provedení je žádoucí u pacientů, kteří nedosáhnou a močovou trubici a to zejména u žen, ale i
Obézních mužů, kteří si přes břicho nevidí na močovou trubici a autokatetrizace jim tak dělá těžkosti.
Princip operace je jednoduchý, avšak provedení vyžaduje určitou zkušenost s rekonstrukčními urologickými operacemi. Vytváříme tunel, který na jedné straně ústí na povrchu břicha
a na straně druhé do močového měchýře. Vyústění do močového měchýře však musí být takové,
aby moč tunelem neodtékala stále, ale pouze při zavedení katétru. Za tímto účelem je vytvořen
Mechanizmus, chlopeň, která tomuto nechtěnému odtoku zabraňuje.
V nejjednodušším provedení se na vytvoření tunelu užívá červovitý přívěšek slepého střeva (apendix vermiformis). Ten je po odříznutí od slepého střeva ponechán na cévní stopce a jeho konec je odstřihnut. Dostaneme tak trubici, jejíž jeden konec voperujeme do močového měchýře tzv. antirefluxní technikou tak, že konečný úsek apendixu vedeme mezi sliznicí močového měchýře a svalovinou. Tlak, který vzniká v močovém měchýři tak působí na močovod, který stláčí proti svalovině. Moč samovolně neodchází teprve zavedení katétru „nadzvedne“ takto utvořenou chlopeň a umožní odtok moči. Pokud červovitý přívěšek chybí, nebo je příliš úzký či krátký je třeba jej nahradit či nadstavit krátkým úsekem tenkého střeva, které je opět na cévní stopce vyňato ze souvislosti s ostatními střevními kličkami, které poté musejí být opět sešity. Střevo je třeba upravit tak, aby jeho průsvit odpovídal katétru a i vústění střeva do močového měchýře bývá složitější. Již během operace je třeba opakovaně zkoušet zavádění katétru a volit takový průběh tunelu, aby pacient měl co nejmenší potíže při zavádění katétru, zvlášť pokud se jedná o pacienta s vysokou míšní lézí se sníženou pohyblivostí i horních končetin.
Vyústění na kůži podbřišku je velmi nenápadné. Většinou jde o bod o průměru asi 6-8 mm v úrovni kůže, který mírně vylučuje hlen a proto je vhodné jej krýt, například ubrouskem či gázou tak, aby nedocházelo ke špinění prádla. Pokud je operace správně provedena, tak moč spontánně neodchází a není třeba na otvor lepit žádný sáček či jinou sběrnou pomůcku.
Operace se nazývá apendikovesikostomie, případně kontinentní vesikostomie či kontinentní epicystostomie.
Rozhodně neuděláte špatně, pokud se svěříte k operaci do některé krajské nemocnice tj. na pracoviště vyššího typu, případně na některou z urologických klinik či na urologii, která se systematicky zabývá péčí o pacienty po poranění míchy.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..