Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

MARCUS TULLIUS CICERO
Kdo pro sebe neznají cestičku, druhému ukazují cestu.

Otázka č.219

Milý Václave
každá krev v moči nebo ve spermatu, zejména pokud jejich výskyt není spojen s jinými příznaky, je vždy závažným příznakem, který vyžaduje podrobné urologické vyšetření. U pacientů – vozíčkářů je situace o to složitější, že subjektivní pocity jsou značně ovlivněny neurologickým postižením. To čeho se nejvíce jako urologové bojíme, je nádorové onemocnění. Ve Vašem případě bylo patrně provedeno vše proto, aby došlo k jeho případnému odhalení. Příčinu krvácení se však mnohdy jednoznačně nepodaří nalézt. Ve Vámi popisovaném případě se může jednat o krvácení ze zvětšené či křehké cévy v důsledku počínající benigní hyperplasie prostaty nebo v důsledku chronického zánětu prostaty. Obě onemocnění nemusí dělat subjektivní obtíže, případně dělají obtíže plíživě nastupující, tak že je pacient nepostřehne. Pokud je céva v oblasti, přehlédnutelné endoskopem tj. v močovém měchýři či v průběhu močové trubice (nejčastěji v průběhu části, která prochází prostatou) je vhodné provést opakované prohlédnutí močové trubice a močového měchýře cystoskopem - nejlépe ihned jakmile se krvácení objeví, identifikovat přímo krvácející místo a případně jej ihned ošetřit – z mnoha důvodů se to však daří jen málokdy. Další možný zdroj krvácení je v průběhu vývodných pohlavních cest močových. Zatím nemáme k dispozici tak tenký přístroj, který by do těchto cest bylo možno zasunout a zdroj nalézt. Je proto třeba využít všech ostatních možností k vyšetření prostaty počínaje stanovením hodnoty specifického prostatického antigenu (PSA), vyšetřením prostaty konečníkem, sonografie prostaty transrektální sonografickou sondou, provedením bakteriálního vyšetření moči, spermatu a stěrů z močové trubice. Bakteriologické odběry včetně odběrů na tzv. STD (sexually transmitted diseases) organizmy je nutno provést opakovaně, protože je známou skutečností, že současná schopnost vyšetření zachytit přítomnost infekce je kolem 70%. Vzhledem k tomu, že infekty STD jsou prakticky 100% přenosné pohlavním stykem, je vhodné provést i vyšetření partnerky a v případě positivního nálezu i její současné přeléčení i když nemá subjektivních těžkostí.
Je pravda, že ve většině případů podobná krvácení spontánně vymizí, avšak i poté byste měl být ještě nějakou dobu kontrolován. Pokud se krvácení opakuje, je třeba znovu navštívit lékaře. Vyšetření je třeba opakovat, případně rozšířit případně zvážit zapojení dalších odborníků do vyšetření - jak známo vše v těle se sebou souvisí. Výčet všech možných vyšetření zde není na místě - závisí od každé konkrétní situace a výsledků vyšetření dosud provedených.
Do úplného vyšetření neuděláte špatně, když budete přijímat dostatek tekutin tj. tolik, abyste za den vymočil minimálně 2000 ml moči, vystříhejte se nápojů, které vedou k překrvení močopohlavních orgánů tj. kávy a alkoholu, případně na chvíli polevte ve své sexuální aktivitě, vyvarujte se prochlazení malé pánve (zakupte vyhřívací podložku do auta, nesedejte na studené ..), konzumujte dostatek vitaminu C, zejména formou konzumace ovoce a zeleniny, případně doplňte užíváním polyvitaminózních doplňků výživy. Vhodné jsou i doplňky či léky, které vedou k posílení cévní stěny - poradí Vám Váš praktický lékař či lékárník.
Další léčbu Vám předepíše Váš urolog na základě opakovaných vyšetření – neváhejte s jeho návštěvou, i když předchozí vyšetření nic neukázala, pokračující krvácení je dostatečným důvodem k opakované návštěvě.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..