Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

MARCUS TULLIUS CICERO
Lidé dosud nepochopili, jakým velkým příjmem je šetrnost.

Otázka č.283

Milý Ivane, jsem rád, že jste se zařadil mezi uživatele rektálních klysmat a rád Vám objasním pravděpodobnou příčinu Vašich nynějších nesnází.
V prvé řadě je třeba, pokud jste tak neučinil před zahájením vyprazdňování nálevy, si nechat vyšetřit tlusté střevo a konečník koloskopií, vyšetřením, které vyloučí jiná onemocnění tlustého střeva a konečníku.
Pokud je vyšetření hotovo a nenalezlo nic špatného, tak je příčina Vašich těžkostí z největší pravděpodobností v probouzení reflexní aktivity rekta a tlustého střeva. Pokusím se vysvětlit, o co se jedná. Váš konečník a tlusté střevo byly po léta přeplněny stolicí. Citlivá zakončení ve stěně pod tlakem městnající stolice otupěla a přestala reagovat na náplň. Nyní po zahájení pravidelného vyprazdňování se citlivost obnovuje a střevo je tak stimulováno k činnosti. Bohužel v levé polovině tlustého střeva je stále díky nervové poruše reakce jiná – menší než na straně pravé. Pokud se k tomu navíc přidruží nedůsledně prováděné vyprazdňování, tj. nálev není dostatečně vydatný tak,
aby vyprázdnil celou levou polovinu střeva, není důsledná aplikace všech pomocných prostředků včetně vhodných projímadel, tak jak jsem o tom mluvil v minulých odpovědích. Obnovená aktivita střeva naráží na „odpor“, nejčastěji v oblasti příčného tlustého střeva či jeho ohbí v oblasti sleziny, tvořený zbytkem tuhé stolice. Nedůsledně aplikovaný nálev se sem nedostane, pouze reflexně podráždí střeva, která se snaží překážku překonat za vzniku křečovité bolesti. Nálev přitom odchází čistý, protože v místech kam proniknul, bylo prázdno.
Zásadním řešením uvedené situace je nepovolit v provádění ve všech opatření tak jak byla probrána v minulých odpovědích. Nálevy aplikovat důsledně, pomalu, avšak co nejvíce tak, aby tekutina pronikla co nejvýše - běžně pacienti snášejí i 1500ml (nesmí to však být za cenu překonávání bolesti či dokonce nutnosti navýšení tlaku při aplikaci). Nebát se nálev opakovat i několikráte po sobě případně i několikráte za den tak, aby došlo ke spolehlivému vyprázdnění celého levého tračníku. Dočasně zvýšit dávky vhodných projímadel, zejména 20% roztoku síranu hořečnatého (MgSO4) a jeho užívání rozložit do celého dne. Nepolevovat v nastolených dietních zásadách a užívání pomocných prostředků s vlákninou. V některých případech je nutno přechodně nasadit malé dávky léků (spasmolytik), které budou dočasně nástup střevní aktivity tlumit. Jejich podání je vhodné zejména před aplikací nálevu. To vše s cílem nevyvolat průjmovitou stolici, ale její konzistenci upravit tak, aby byla snadno vyprázdnitelná nálevem.
Podávání přípravků obnovujících střevní mikroflóru není na škodu, protože její nesprávná skladba
může být také jednou z příčin nadměrného dráždění právě se probouzejících citlivých nervových zakončení s výsledným vznikem křečovitých bolestí.
Nutno zdůraznit že veškerá uvedená opatření nemají, až na aplikaci spasmolytik, okamžitý efekt. Při jejich aplikaci je třeba „vydržet“, někdy i několik týdnů až měsíců, než se situace stabilizuje.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..