Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

OSKAR WILDE
Muž může být šťastný s jakoukoli ženou, pokud ji nemiluje.

Otázka č.284

Milý Karle! Skutečně existují výjimky, u kterých se z různých důvodů aplikace nálevu nedaří. Nejsprávnější cestou je odstranění příčiny, která vadí v aplikaci nálevu tj.: Odoperovat hemoroidy, které krvácí při aplikaci nálevu. Zhubnout, pokud přes břicho nedosáhnete na konečník. Provést stavební úpravy na toaletě tak, aby nálev bylo možno podat vleže s rychlým a bezpečným přesunem na mísu…. Atd.
Přesto však může dojít k situaci, že podání nálevu klasickou cestou je skutečně neproveditelné.
Pro tyto případy existují dvě možnosti, jak situaci změnit provedením operace. Literatura popisuje zlepšení stavu vyprazdňování po provedení střevního vývodu nejčastěji v oblasti levého podbřišku tzv. sigmoideostomie. Na vývod se nalepí sáček, jehož konstrukce v posledních desetiletích doznala takového pokroku, že si troufám říci, že ošetřování vývodu je pro paraplegika, ale i ošetřující personál jednoduší, než pečovat o stolici, která odchází do plen. I do střevního vývodu (stomie) je možno aplikovat nálev. Obvykle snadněji než do konečníku, protože vývod je více přístupný jak zraku, tak manipulaci rukama. Stomie po několik desítek hodin od vyprázdnění případně až do dalšího vyprázdnění nálevem nemusí odvádět žádnou stolici a je možno přiložit pouze miniaturní sáček, který pod oděvem (a to i například jednodílnými plavkami) není vůbec patrný. Veškeré pomůcky jsou z převážné části hrazeny zdravotními pojišťovnami.
Další možností je provedení tzv. Malonovy operace (procedury). Operace spočívá ve vyústění slepého střeva na povrch tělní v oblasti pravého podbřišku tak, že je vytvořena chlopeň, která dovolí zavedení tenkého katétru do slepého střeva, avšak nedovolí zpětný tok obsahu vyústěním ven. Zavedeným katétrem pak nemocný aplikuje nálev, který naředí stolici a umožní její odchod konečníkem. Obsah je prostě vypláchnut ve směru přirozeného směru pohybu stolice - mluvíme o antegrádním nálevu.
Provedení operace je méně náročné, pokud je zachován dostatečně průchodný červovitý přívěšek slepého střeva. Pokud ne, je třeba užít na vytvoření vývodu část tenkého střeva a to představuje již složitější rekonstrukční zákrok.

Jak vytvoření střevní stomie, tak vytvoření kontinentního vývodu Malonova typu vyžaduje operaci
v dutině břišní provedenou v hluboké celkové anestezii - tedy poměrně složitý výkon, který je zatížený asi 30% rizikem vzniku infekčních pooperačních komplikací.


Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..