Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

ČÍNSKÉ PŘÍSLOVÍ
Mistr to říká jednou.

Otázka č.288

Milý Pepo!
Příčina častého nočního močení je většinou komplexní. Může se na ní podílet nadměrný přívod tekutin. Dalším faktorem je shromaždování tekutiny v ochrnutých dolních končetinách, které může být u starších pacientů podporováno počínajícím srdečním selháváním. Toto městnání se může projevit otoky dolních končetin, často však není zevně patrné. Další příčinou může být změna sekrece adiuretického hormonu v souvislosti s celkovou psychickou poúrazovou rozladou pacienta. Posledním, avšak velmi důležitým faktorem je hyperaktivní močový měchýř, který vytváří nepřiměřeně brzy nepřiměřeně vysoký tlak, jež vede k uniku moči či častému nucení na močení bohužel u některých pacientů právě během spánku.
Co tedy dělat - tak, jak je psáno již v prvních odpovědích poradny (doufám, že jste ji celou, jako „čerstvý pacient“, pečlivě prostudoval), je třeba sledovat po několik dní tzv.
mikční deník (kartu) tj. zaznamenávat pečlivě čas cévkování případně samovolného uniku a množství vycévkované či uniklé moči – pokud ji zachytíte. Celkové množství moči za den by nemělo přesahovat 2000ml - pokud přesahuje, tak omezte příjem tekutin tak, abyste se do limitu vešel, jinak bude patrně každá rada zbytečná. Množství vycévkované moči v jedné porci by mělo být kolem 400ml což reprezentuje 5 cévkování za den. Nejste-li schopen tohoto objemu dosáhnout, je třeba, abyste se urychleně objednal na urodynamické vyšetření, které stanoví velikost tlaku v močovém měchýři a umožní podat takové medikamenty, které kapacitu močového měchýře zvětší.
Pokud jste starší (nad 60 roků) a máte jasně patrné otoky dolních končetin kolem kotníků a bérců je vhodná návštěva interního lékaře, který Vám vyšetří srdce a případně nasadí léky na jeho posílení a zvýšení vylučování vody během dne (diuretika).
U celé řady pacientů po míšním poranění jsou otoky důsledkem poklesu napětí stěn žil a lymfatických cév. Jedinou možnou pomocí v tomto případe je chronické užívání léků, které toto napětí zvyšují a důsledná bandáž dolních končetin elastickými obinadly či punčochami. Musí být naložena ihned po opuštění lůžka a sejmuta před ulehnutím.
Vhodné také je zaujmout hodinu až dvě před spánkem polohu vleže se výšenými končetinami - například večer u televize, poté se vycévkovat a ulehnout k spánku. Voda z dolních končetin těmito manévry přesune do těla a ledviny ji vyloučí ještě před usnutím a v noci již není močení tak časté.
Pokud jsou výše uvedená opatření neúčinná a podle mikčního diáře se prokáže, že množství moči
v noci je neadekvátní k množství během dne, pak je důvodné podezření na nedostatečnou sekreci adiuretického hormonu a je možno jej podat těsně před spánkem v tabletě aplikované pod jazyk.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..