Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

AUGUSTE COMTE
Milovat a zachovat při tom všech pět smyslů pohromadě přesahuje schopnosti jedince.

Otázka č.382

Milý Radime!
Kamarád nelhal, skutečně užití kondomu (urinálu) u pacientů, kteří jsou jinak na režimu intermitentní katetrizace, nemám rád. Mám k tomu několik důvodů. Pokud je pacient s neurogenním močovým měchýřem správně urologicky vedený měl by mít minimální tlak v močovém měchýři a k uniku moči by mělo docházet pouze při přeplnění močového měchýře event za přispění zatlačení břichem či zakašláním tj. zvýšením nitrobřišního tlaku. Zpravidla přitom nedochází k dostatečnému vyprazdňování močového měchýře, zůstává velmi podstatné reziduum, močový měchýř je stále roztažen a moč z něj pouze po trochách přetéká. Přeplněný močový měchýř je ohrožen poruchou prokrvení a snižuje se tak odolnost jeho povrchu vůči infekci. Déle trvající roztažení snižuje na jedné straně zhoršení schopnosti stažení močového měchýře, na straně druhé může být příčinou
nestability detrusoru tj. neočekávaného silného sevření močového měchýře s následným unikem moči a postupným narůstáním tlaku při opakování stavu. To vše může vést k častějšímu vzniku močového infektu, který dráždí močový měchýř a v kombinaci s nárůstem tlaku vede k postupnému ničení stěny močového měchýře a močových cest. Proto pravidelné využívání urinálu nelze doporučit, i když velmi občasné užití (např. jednou do měsíce) je jistě možné.
Daleko rozumnější alternativou užití urinálu je zavedení balónkového permanentního močového katétru na dobu společenské akce či sportovního výkonu s jeho trvalým svedením do sběrného sáčku, který však musí být umístěn pod úrovní spony stydké a musí být kontrola případného zalomení sběrné hadice. Katétr lze zakoupit ve zdravotních potřebách a jeho cena zpravidla nepřevyšuje cenu dvou piv. Pokud katétr není zavedený déle jak 12 hodin je riziko komplikací jím způsobených minimální. Mí pacienti tuto alternativu volí, například když jdou jednou za týden na pivo s kamarády, při sjezdovém lyžování, delších cyklotůrách, či na cestě k moři, pokud jedou hromadným dopravním prostředkem a chtějí mít jistotu. Pokud je to však jen trochu možné, a moderní prostředky to většinou umožňují i za extremních podmínek, je vždy lépe když je režim intermitentní katétrizace zachován.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..