Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

Andersen Hans Christian
Nemůžeme-li sdílet štěstí s druhými, je to jen poloviční štěstí.

Otázka č.447

Milá Noro!
Přechod z vyklepávání na intermitentní katetrizaci, zvláště pokud je prováděn vzápětí po řešení akutní močové infekce spojené s urosepsí, což byl případ Vašeho manžela, může být provázen komplikacemi, které udáváte. Příčin může být několik. Jednou z nich je ne úplně doléčený močový infekt. Klasické antibiotikum by mělo být podáváno minimálně 14 dní. Nitrofurantoin jako následná desinfekční terapie je vhodný a byl dle mého názoru podán správně. Podle mých dosavadních zkušeností je však nejčastější příčinou obtíží s přechodem na intermitentní katetrizaci nerespektování tlakových poměrů v močovém měchýři. Je třeba, aby ještě před zavedením intermitentní katetrizace byl podáním spasmolytik (viz. odpověď 2. 6. 2009) snížen tlak v močovém měchýři pod úroveň 40 cm H20, jinak může docházet ke vzplanutí infektu právě v důsledku „masírování infektu“ zvýšeným tlakem do močových cest. Dávka podaného spasmolytika se musí řídit podle opakovaných urodynamických kontrol, které je třeba provádět dle nálezu a klinického stavu jednou za 1-3 měsíce někdy i častěji, až do stabilizace stavu. Urodynamická kontrola má dát jasný pokyn na jaký signál se pacient musí cévkovat tak, aby nedošlo k nárůstu tlaku nad kritickou mez. Provedení sonografického vyšetření močového traktu a RTG vyloučení zpětného toku moče do močovodů či ledvin by mělo být samozřejmostí ještě před zahájením přechodu na katetrizaci. Často odhalí kameny v močových cestách, které jsou též příčinou udržování infekce a jejího vzplanutí po vysazení antibiotické terapie, i když vše výše zmíněné je pořádku.
Zákal moči, jak uvádíte, není sám o sobě nic neobvyklého. Pokud jsou tlakové poměry
pořádku, pacient přijímá dostatečné množství tekutin, respektuje doporučení daná urodynamickým vyšetřením, pak samotné zavedení intermitentní katetrizace obvykle zákal i rezistentní infekci časem odstraní, aniž dojde ke vzplanutí infekce či dokonce přechodu infekce na ledviny, který je spojen se vzestupem teploty a zhoršením celkového stavu pacienta. Přesto jsou však případy, kdy je třeba znovu přeléčení antibiotikem a následně i
dlouhodobé podávání malé dávky antibiotika zejména na noc do doby, než se stav úplně stabilizuje. Někdy je i vhodné podávání vakcín, které zvýší obranou schopnost organizmu vůči močové infekci.
Kromě výše uvedených zásad je u stavů komplikovaných přetrváváním infekce vhodné užití nejen jednorázových katétrů, ale katétrů opatřených gelovým povlakem, případně katétrů s gelem s přídavkem Aloe vera. Ty umožní snadnější zavedení katétru bez mikroskopických poranění, která jinak zvyšují riziko rozvoje infekce. Dalším zlepšením může být ještě aplikace
gelu obsahujícího širokospektrý desinfekční prostředek přímo do močové trubice před každou katetrizací (Istillagel, Aquatouch…) a dodržení zásad tzv. sterilní intermitentní katetrizace ( viz. odpověď z 31.5.2007).

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..