Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

Platón
Všechno, co chceš, budeš mít, nešťastniče!

Otázka č.452

Milý Laco,
Kombinace užívání urinálu a cévkování je do značné míry protichůdné a nesmyslné. V dalším vysvětlím proč. Z technického hlediska je Vámi navržené užití kondomu jako jakéhosi držáku na jednorázový katétr řešením velmi vtipným a možným. Samotný kondom většina pacientů nosí celých 24 hodin a většinou nedochází ke komplikacím. Vámi navrženou kombinaci je však možné užívat pouze občas, například tam, kde bychom jinak krátkodobě užili permanentní močovou cévku (návštěva hospody, lyžování, cyklistický závod apod.) Jednorázová cévka je však přeci jenom
tuhá a tak i pro příležitostné užití bych Vám raději doporučil měkkou balónkovou cévku.
Cílem cévkování by mělo být odstranění odporu při močení a odtok moči bez toho, aby pacient či močový měchýř svojí aktivitou musel moč vytláčet. Správným cévkováním močový měchýř sám časem zeslábne a tlak se sníží. Do té doby je však nutné nasadit léky, které tlak sníží na přijatelnou mez (40 cm H20). Při tomto tlaku jen málo kdy a málo u koho dojde k uniku moči mimo interval cévkování. Pokud k uniku dochází (zejména v noci) pak není správně nastaveno užívání léků, je přítomna močová infekce či jiná příčina zvýšeného tlaku v močovém měchýři a je třeba ji řešit. Vyprazdňování močového chýře v noci do kondomu je systematickým poškozováním močového měchýře zvýšeným tlakem, který močový měchýř při každém uniku překonává. Nasazení kondomu řešením není - je to pouze zavírání očí před problémem.
Kondomová drenáž však sama o sobě není nikterak škodlivá, pokud je zavedena ve správném případě. Tím případem je stav, při kterém je síla svěrače natolik malá, že k jejímu překonání stačí síla močového měchýře nepřesahující již výše zmíněnou mez 40 cm H20. Snížení síly svěrače se dosahuje jeho endoskopickým přerušením. Před výkonem však musí být ověřeno, že pacient je schopen trvalého nošení kondomového urinálu či plen, protože výkon je nevratný. Užívání léků na potlačení aktivity močového měchýře, po dostatečně provedeném výkonu, již obvykle není třeba.
Jak vidíte, pokud je správně indikována jedna z metod, druhá není potřeba. Naopak potřeba doplnění jedné metody druhou je důkazem toho, že zvolená metoda není prováděná správně.
Základem je změření tlaků ve Vašich močových cestách a stanovení takové terapie, která umožní užití pouze jednu z alternativ. Užití obou je nesmyslné, i když je bohužel pravda, že řadu pacientů to napadne a to dokonce za asistence jejich v neurourologii nezkušených urologů.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..