Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

JEAN-GALBERT DE COCTEAU
Móda je, co brzy vyjde z módy. 

Otázka č.463

Milý Martine!
Pokud si pozorně přečtete všechny moje odpovědi na dotazy v minulosti, tak získáte odpověď na vše co Vás trápí. Na druhé straně chápu, že pro Vás i pro mnohé jiné je obtížné orientovat se v problematice, kterou nechápou ani mnozí z mých urologických kolegů . Proto si dovoluji shrnout.
Po úrazu míchy v oblasti krční páteře vzniká velmi často stav, který je charakteristický hyperaktivitou močového měchýře a současně nekoordinovanou činností svěračů, které povolí kdy nemají a naopak při sevření močového měchýře, které má vést k jeho vyprázdnění naopak nepovolí a močový měchýř musí překonávat jejich hradbu. Opakovanou snahou o překonání svěračů močový měchýř sílí, zároveň však roste odpor svěračů, které pracují stále proti snaze močového měchýře o vyprázdnění ( detrusoro sfinkterická dyssynergie). U vysokých míšních lézí ( nad Th 6-8) je tato snaha provázená aktivací sympatického nervstva, které s sebou přináší Vámi zmíněné pocení a většinou i velmi škodlivé zvýšení krevního tlaku.
Zavedení epicystostomie je jistě krokem, který umožní udržování vyprázdněného močového měchýře a tím odstranění nepříjemného „natlakování“ . Na druhé straně, jak sám píšete, a je to i obecně známé a já to opakovaně v poradně zmiňuji, každé trvale zavedené cizí těleso v močovém měchýři udržuje infekci, která způsobuje častější ucpávání epicystostomické cévky a zároveň vede ke zvýšenému dráždění močového měchýře spojeném s nárůstem tlaku v něm.
Vzhledem k výšce postižení nepředpokládám, že jste schopen provádět autokatetrizaci. Jako řešení Vám navrhuji provedení sfinkterotomie tj. přetětí svěračů, které umožní bezproblémový odchod moči do plen či do kondomového urinálu bez nutnosti škodlivého zvýšení tlaku v močovém měchýři. Tomuto výkonu však musí předcházet podrobné neurourologické vyšetření, které zhodnotí
všechny faktory a event. odhalí i další možnosti řešení stavu. Pokud chcete vyšetření a následné řešení absolvovat na mém pracovišti objednejte se na adrese urologie-misa@volny. cz , přijmeme
Vás na naši spinální jednotku a za hospitalizace vše domluvíme.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..