Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

ALEXANDRE DUMAS mladší
Žena nemyslí buď na nic, nebo na něco podobného.

Otázka č.467

Milý Petře, vraťte se k odpovědi z 23. 4. 2010 v urologické poradně na WWW.prvnikrok.cz a pozorně si ji přečtěte. Oproti situaci zde popsané jsou u Vás změněny poměry tak, že vlivem odnětí větší části tenkého střeva se dostává do jeho konečné části obsah o něco řidší a bohatší na živiny, které kratší střevo nedokáže úplně vstřebat. Takový obsah má tendenci, zejména při nemožnosti postoupit volně dále tlustým střevem, podléhat lépe kvasným a hnilobným procesům, které po určité době vyvolají průjmovitou stolici, kterou samozřejmě neudržíte. Vzápětí, jak sám udáváte, necháte opět stolici v levém tračníku zahoustnout. Ta zde působí jako zátka bránící v postupu obsahu střevního a situace se po několika dnech opakuje. Užití lactulozy stav nevyřeší, naopak zhorší, protože ta působí právě v místech, kde stolice bohatá živinami městná a způsobí tak další naředění stolice a zvýší riziko průjmu.
Řešení je poměrně jednoduché - důkladně si přečíst všechny odpovědi v poradně po 23. 4. 2010. Pak přijdete na to, že řešit situaci až po 3-4 dnech je nesprávné, a že je třeba se o stolici starat denně a to
nejlépe pravidelným včasným vyprázdněním pomocí nálevu. Vůbec přitom nevadí , že předchozí den byl průjem a máte dojem, že už žádná stolice není. Stejně tak nevadí, pokud přejdete na stravu s vysokým podílem vlákniny, která u průjmovitých stavů bývá zakazována. Vláknina totiž váže nejen vodu, ale i značnou část tuků, které se u Vás ve zkráceném tenkém střevu neúplně vstřebají a ve volné formě pak vedou k podráždění střeva s následným vznikem průjmovité stolice.
Užití lactulozy či magnezia bych ve Vašem případě raději nedoporučoval, pokud by průjmy, při
mnou navrhované péči o stolici, tak jak je v předchozích poradnách popsána, přetrvávaly, byla by na místě porada s výživovým specialistou a zvážení přídavku trávicích enzymů, které by zvýšily vstřebávání živin v tenkém střevě. Další možnou příčinou průjmů je alergie na některé potraviny a neposlední řadě možnost bakteriální či parazitární infekce. Ať je však příčina průjmů jakákoli
nutnosti péče o pravidelné denně prováděné vyprázdnění stolice nejen z konečníku, ale i z celé levé poloviny tračníku Vás to nezbaví. Zatím jedinou možností jak to spolehlivě provést je aplikace vysokého rektálního nálevu. Návod na jeho provedení naleznete v odpovědích po 28. 5. 2010 v poradně na WWW.prvnikrok.cz.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..