Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

WIESLAW LEON BRUDZIŃSKI
Nejeden nese následky činů, před nimiž ucouvl. 

Otázka č.493

Milý Petře,
Jak jste sám poznal přechod z močení permanentně zavedeným močovým katetrem na intermitentní katetrizaci (ČIK či SIK viz odpovědi z 31. 5. 2007) nemusí být jednoduchou záležitostí.
1/ Základní podmínkou pro přechod na intermitentní katetrizaci je stabilizace produkce moči. Za 24hod by nemělo být více jak 1500-2000ml moči. Tato podmínka je dána zejména kapacitou močového měchýře, která je obvykle kolem 300-400ml což odpovídá cévkování 5x denně. Režimu cévkování je nutno přizpůsobit i pitný režim tak, aby produkce moči byla co nejplynulejší a intervaly mezi katetrizacemi tak co nejpravidelnějšími. Jak toho dosáhnout je popsáno v odpovědi z 18. 1. 2007.
2/ Každé dlouhodobě zavedené (od dvou dní dále) cizí těleso v močových cestách je postupně osídleno infekcí, která se z něj kdykoli, zejména při manipulaci s ním, může uvolnit a způsobit infekční komplikace, tak jako ve Vašem případě. Nezbytnou podmínkou přechodu na nový způsob vyprazdňování moči je odběr moči na bakteriologické vyšetření asi týden před pánovanou změnou - např. vytažením katétru. Dle výsledku vyšetření tj. zjištěné citlivosti mikroba je třeba den, případně i více dní před plánovaným přechodem na intermitentní katetrizaci nasadit antibiotickou terapii a ponechat ji ještě několik dní po zavedení nového způsobu vyprazdňování.
3/ Dalším faktem je to, že infekce vzplane snadněji tam, kde je něco v močových cestách v nepořádku. Přítomnost kamene, zúžení či poruchy nervové regulace činnosti močových cest jsou dalšími faktory, které vzplanutí infekce usnadňují a musí být řešeny ještě před plánovanou změnou.
Proto před každou změnou ve způsobu vyprazdňování moči by mělo být provedeno minimálně kontrolní sonografické vyšetření močových orgánů. U pacientů, kde je podezření na poškození nervů, je nutné videourodynamické vyšetření a na jeho základě event. zavedení medikamentózní terapie, která normalizuje činnost zejména svaloviny močového měchýře. Přechod na intermitentní katetrizaci je možný až po rozvinutí účinku této terapie tj. obvykle za 14 dní a to nejlépe po urodynamickém ověření účinnosti terapie.
Ptáte-li se, v čem je problém, pak shrnu: ke každé změně derivace moči je třeba především důkladné neurourologické vyšetření, které stanoví za jakých přesných podmínek je možno změnu provést. V žádném případě to nemůže být Vaše rozhodnutí a rozhodně nestačí spolupráce s praktickým lékařem.
Obecně musíte redukovat množství moči za 24 hod, musí být v pořádku tlak v močovém měchýři a přechod na jiný způsob odvodu moči musí být zakryt podáváním vhodného antibiotika.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..