Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

Václav Havel
Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.

Léčba Botulotoxinem

Milá Naďo,
nejste zdaleka poslední, která začíná svůj dotaz tak, jak píšete v první větě.
Problém je patrně v tom, že z toho co napíšu, si většina z vás nedokáže vzít to podstatné. Pokusím se Vám proto pomoci a znovu vysvětlit podstatu problému močení pacientů s poraněním míchy.
Míšní centrum, které řídí činnost močového měchýře, je v lumbální míše. Jeho aktivita a spolu s tím aktivita močového měchýře je tlumena drahami, které vycházejí z mozku. Při přerušení míchy dojde
u většiny pacientů k přerušení těchto tlumivých drah a močový měchýř je tak odtlumen a má tendenci se svírat častěji a větší sílou než za normálních okolností. Navíc dochází i k přerušení nervových drah, které uvolňují močové svěrače. Močový měchýř tak pracuje proti jejich síle, a aby se vyprázdnil, musí vyvinout sílu větší než je síla svěračů. Tímto pravidelným „cvičením“ močový měchýř sílí, podobně jako sportovec – kulturista, který chodí do posilovny. Zesílení močového měchýře vede k dalšímu zvýšení tlaku vněm a nakonec ke zničení chlopně, která je mezi močovodem a močovým měchýřem. Začne tak docházet ke zpětnému toku moči do ledvin pod tlakem, na který ledviny nejsou přizpůsobeny a dochází k jejich zničení.
Je proto jasné, že hlavním cílem ošetřujícího urologa (neurourologa) je potlačení zvýšeného tlaku v močovém měchýři na snesitelnou úroveň tj. asi 40 cm sloupce H20. Snížení tlaku lze dosáhnout různými cestami - nejčastěji nasazením vyšších dávek močových spasmolytik (Vesicaere) nebo i Vámi zmíněnou aplikací Botulotoxinu jako jedné z dalších možností. Podrobně možnosti popisuji v odpovědích například ze 9.12.2008 a 2. 6. 2009.
Pokud je tlak upraven pod kritickou hladinu 40cm H20 a i po této redukci stačí ke spontánnímu vyprázdnění močového měchýře s přijatelným reziduem, nejsou-li opakující se močové infekce a pacientu jímání moči do pleny či urinálu vyhovuje, pak je možno tento stav tolerovat. Roční urodynamické kontroly jsou nutné. Pokud dojde ke zhoršení v kterékoli z výše uvedených podmínek je vhodná úprava terapie případně se zvažuje přechod na jiný způsob vyprazdňování moče.
Z toho co píšete je zřejmé, tlak ve Vašem močovém měchýři v pořádku není a Váš urolog ve snaze o jeho normalizaci se snaží návrhem aplikace Botulotoxinu o jeho lepší zvládnutí. Odstranění nutnosti nosit pleny je až druhotným efektem terapie, který však není zanedbatelný. Nošení plen totiž s sebou přináší celou řadu nevýhod, které jsem vysvětloval v předcházející odpovědi v poradně.
Odsuzujete Botulotoxin, ale z toho co píšete je patrné, že vůbec nevíte, o jakou terapii se jedná.
Budu se jí podrobně zabývat v některé s dalších poraden – rozhodně nejde o operaci, jak uvádíte.
To, že musíte nosit plenu kvůli unikům stolice, svědčí o nezvládnutí péče o stolici. Tímto tématem se zabývám v pěti odpovědích počínaje od 23. 4. 2010 zkuste to prostudovat a ozvěte se.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..