Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

ČÍNSKÉ PŘÍSLOVÍ
Láska není dar, který dostáváš, ale dar, který dáváš.

Noční úniky moči

Milý Robine, v úvodu své poradny prosím všechny, kdo mají nějaký dotaz, aby si prostudovali celou poradnu. Problémem nočního pomočování jsem se zabýval opakovaně – nejste jediný, kdo studuje nepozorně či mě nechápe. Zkusím to vysvětlit znovu.
Příčin nočního pomočování může být několik. V prvé řadě je třeba říct, že dávka Ditropanu 3x1 tbl stačí jen menšímu množství pacientů po míšním poranění k dostatečnému zklidnění močového měchýře. Během spánku pak může poklesnout napětí svalů dna pánevního a nedostatečně utlumený močový měchýř způsobí nechtěný unik moči. Ve dne k tomu docházet nemusí, protože napětí svalů v bdělém stavu je jiné, vyšší, a proto i zvýšený tlak, i když již může dosahovat nebezpečných hodnot pro ledviny, k uniku moči nevede. Je proto nezbytné provést kontrolní změření tlaku v močovém měchýři a dle výsledku případně upravit – zvýšit dávkování močových spasmolytik.
Druhou velmi častou příčinou úniku moči během noci je skutečnost, že u většiny vozíčkářů dochází během dne k hromadění tekutiny až k otoku dolní poloviny těla. Po ulehnutí na lůžko se takto nahromaděná tekutina „vyleje“ do oběhu krevního a ledviny ji rychle vyloučí. Močový měchýř pacienta po spinálním poranění nemá takovou kapacitu, která by mohla zadržet takové množství moči a dojde k pomočení či nutnosti mimořádného vycévkování. Prevencí tohoto stavu je omezení tekutin konzumovaných v odpoledních a večerních hodinách, důsledné užívání elastické bandáže či punčoch naložených na dolní končetiny ihned po probuzení, uložení končetin do zvýšené polohy asi 1-2 hodiny před ulehnutím do lůžka tak aby došlo k mobilizaci tekutin z končetin ještě před usnutím. Vhodné je i užití malé dávky diuretika (léku, který podporuje vylučování tekutin) v individuálně zvolenou dobu.
Další možnou příčinou je porucha správné sekrece adiuretického hormonu, která se vyskytuje i u pacientů bez míšního poranění, avšak u vozíčkářů jej nacházíme mnohem častěji - podání tohoto hormonu v tabletě umožní snížit množství moči vyloučené za noc do fysiologických hodnot tj. kolem 400ml, které již správně ošetřený močový měchýř je schopen zadržet.
Jak vidíte, je nutno postupovat trpělivě krok za krokem za pravidelných kontrol na specializované neurourologické ambulanci. „Vyladění“ každého pacienta s poruchou nervového zásobení močového měchýře vyžaduje i několik měsíců. Zejména a v prvních dvou letech od úrazu se stav může poměrně často měnit a vyžaduje kontroly minimálně po 3 měsících.




Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..