Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

STANISLAW CZOSNOWSKI
Ruka, která bije, nemá právo stěžovat si, že také ji bití bolí.

Opakovaná infekce u hypotonického měchýře

Milý Karle, nejčastější příčinou recidiv močové infekce u pacientů - vozíčkářů je nepřiměřený vzestup tlaku v močovém měchýři. Je škoda, že při urodynamickém vyšetření nebyl testován Vámi udávaný objem 1000ml. To, že Vám při této hodnotě moč neuniká, nemusí ještě znamenat, že v močovém měchýři již není vysoký, „nezdravý“, tlak. Mám několik pacientů Vám podobných, u kterých jsme nakonec jako příčinu recidivujících močových infektů našli přeplňování močového měchýře. Docházelo k tomu zejména během noci u „dobrých spáčů“, kteří nebyli schopni se v noci vycévkovat, či u pacientů –podnikatelů, kteří nemohli opustit obchodní jednání k tomu, aby se včas vycévkovali, případně u pacientů sportovců, kteří nemohli přerušit závod a močový měchýř přeplňovali. Každý měchýř, i ten hypotonní, má svojí kapacitu, která je za normálních okolností kolem 300-400ml. Po úrazu míchy či nervů zásobujících močový měchýř dochází dle typu úrazu ke snižování této fysiologické kapacity nebo naopak ke vzniku močového měchýře, jehož kapacita je výrazně vyšší (hypotonní měchýř). Avšak u každého močového měchýře vždy nakonec dojde k nárůstu tlaku - močový měchýř dosáhne svojí maximální kapacity. Pokud překračujete objem, do kterého bylo prováděno urodynamické vyšetření, tj. Vámi udávaných 500ml, pak nemáte jistotu, při jaké náplni dochází k nárůstu tlaku a dosažení maximální kapacity. Zvýšený tlak pak vede k mikroskopickému poškozování stěny močového měchýře a jeho výstelky, která je pak náchylná ke vzniku močového infektu.
Za současné situace bych Vám doporučoval dvojí řešení. První možností je dodržovat maximální náplň močového měchýře kolem 500ml, na kterou byl Váš močový měchýř testován. Druhou možností je provést nové urodynamické vyšetření, při kterém bude měření provedeno až do konečného vzestupu tlaku tj. do dosažení skutečné kapacity močového měchýře a při cévkování se pak budete řídit těmito novými parametry. Vždy je však vhodné se vycévkovat dříve s dostatečnou rezervou tak, aby k nárůstu tlaku v močovém měchýři vůbec nedocházelo.
Závěrem je třeba podotknout, že urodynamické kontroly tlaku v močovém měchýři by se měly provádět minimálně jednou za 2 roky, protože je obecně známo, že časem je tendence ke snižování kapacity močového měchýře a nárůstu tlaku v něm.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..