Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

DENIS DIDEROT
Spánek je prospěšný kdekoliv, ale v posteli by člověku bylo lépe. 

Úspěch i zklamání

 

Tak by se dalo pojmenovat naše počínání při tomto rybolovu. S oběma loděmi jsme popojeli podél pobřeží proti přicházejícím vlnám a ve vzdálenosti od pobřeží jako ostatní zastavujeme a připravujeme se k lovu.

Nejdříve nasadit echolot, podívat se na hloubku i po případných hejnech ryb. Po zapnutí však udiveně zíráme na hloubkoměr. Ukazuje 118 m, to přeci není možné, říkáme obsluze. Zkus to znovu. Vlny nás trochu poponesly a druhé měření ukazuje 121 m. Tak s tím ani jeden z nás nepočítal. Ostatní tady také chytají, tak to zkusíme také.

Předěláváme těžší montáže, na 750g a spouštíme je do hlubin. Trvalo to snad věčnost, než pociťujeme, že dopadli na dno. Pak již následovalo jen běžné chytání na pilker, s několika návazci a umělou nástrahou. Netrvalo dlouho a první z nás měl prudký záběr. Teď nastala ta nejtěžší práce. Dostat úlovek i těžké závaží z té hloubky nahoru k hladině. Uplynulo přes dvacet minut, než se vedle lodi objevila krásná a velká treska a my jásali nad takovým úlovkem. Asi jsme to zakřikli, ať děláme cokoliv, byl to v tomto místě úlovek poslední.

Děláme snad něco špatně? Asi ano. Musíme se poptat ostatních. Tak jsme zabráni do svých úvah, že jsme si ani nevšimli, že nás vlny zahnali na skaliska. Ještě chvilku a mohl to být velký problém. Jedeme odsud. A s tímto rozhodnutím odjíždíme do mělčích vod fjordu, zkusit štěstí tam, i když za cenu menších ryb.

Po příjezdu do kempu, jsme dostali nápad. Půjdeme se zeptat majitele, jestli nám nedá nějakou radu. Vždyť tady žije celá léta, a kdo by mohl znát zdejší podmínky lepší než on. Má jistě vypozorováno vše co se týká vody i počasí. Když mu klademe tuto otázku, jen se pobaveně usmál a povídá. Vy jste asi nezpozorovali, že včera v noci byl úplněk. To je taková zákonitost zdejší přírody. Při úplňku odjíždějí malé ryby dál na moře a za nimi se vydají i velcí dravci. Musíte někde v zastrčených zálivech nachytat makrely a s nimi jako návnadou vyjet na moře za dravcema.

Jak je to prosté, když někdo zná chování a zvyky ryb v tomto prostředí. Musíme se ještě hodně učit. A my, kdybychom se nezeptali, mohli jsme tam na lodi prosedět bez úspěchu celý týden.

Tento den už to stejně nestihneme a tak se musíme na zítřek lépe připravit.



 

 

archiv_087.jpg

 

 

archiv_098.jpg

 

archiv_118.jpg















Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..