Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

MARCUS TULLIUS CICERO
Jaké to časy, jaké to mravy!

ETIOPIE 2015

Sobota 4. 7. – Danakilská proláklina

 

Byly to maximálně náročné dva dny. Z pěkného hotelu v Mekele jsme se ocitli až na hranici bídy, tedy spíš za hranicí.

 

Po snídani jsme jeli velice zajímavou krajinou s úžasnými horami a pak pěkně šupem dolů do nížky 126 m pod mořem. Jak jsme se blížili do cíle naší dnešní cesty, příroda byla stále neutěšenější a příbytky nuznější. Žijí tu převážně utečenci z Eritreji a Nomádi. Jejich příbytky jsou pouze z různých klacků a stěhují se prý tak každé 3 měsíce. Obydlí staví pouze ženy. Nic nepěstují, jen chovají kozy, případně má někdo oslíka. Vůbec ale nevím, na čem se zvířata pasou, zeleného tu není nic a tak asi žerou kameny, kterých je tu opravdu hodně. A teplota stoupá, zatím co my klesáme.

 

Zastavujeme se na oběd v tzv. turistické restauraci. No jíst jsem si nedala nic, jen náš Miki je odvážný člověk. My jsme se spokojili pouze s kolou a spritem. Vypadalo to tam hrozně. Popisovat nebudu, to se musí vidět alespoň na fotkách. A prý bude hůř, což jsem si ani nedovedla představit.

 

A bylo. Dostali jsme přiděleného strážce se samopalem, povinného průvodce a dalšího "ochránce"jsme jen zaplatili, abychom nemuseli brát ještě druhé auto. Ten sebral prachy a ani nepoděkoval.

 

P1200909.JPG

 

P1200918.JPG

 

P1200924.JPG

 

 

Za hrozného vedra (40°C) jsme dorazili do " správního centra" Danakilské prolákliny. Po obou stranách cesty stojí domečky z klacků, v jednom takovém jsme se ubytovali. Byly tam proutěné postele vypletené provazy, uzlíky mně strašně mačkaly. Šli jsme si lehnout, bylo totiž po poledni, ale v tom vedru se stejně usnout nedalo, tedy já nemohla, Bohouš s Honzou si na chvíli schrupli a já jim tiše záviděla. I místní si šli lehnout. K večeru jsme se šli podívat na karavanu velbloudů se solí, která však měla zpoždění a tak jsme se vrátili. Kluci šli ještě jednou a byli úspěšní, já byla k nepoužití, bylo mi zle. Miki nám uvařil výborné špagety se zeleninou, celý den jsme nejedli a tak přišli obzvlášť k chuti. Noc byla krutá, i když jsme měli s sebou matrace a já prášek na spaní, nikdo se moc nevyspal, bylo strašné vedro.

 

P1200940.JPG

 

P1200942.JPG

 

P1200955.JPG

 

P1200961.JPG

 

P1200963.JPG

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..