Svátky

Dobré dopoledne,
dnes je pondělí 7.10.2024
svátek má Justýna
zítra Věra

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

Werich
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.

Do Norska za rybolovem 12 - první pozitivní zkušenosti

Večer po odpočinku jsme všichni čtyři z naší chaty šli, po předešlé domluvě, navštívit kapitána lodi, na které jsme celý den rybařili. Bydlel kousek od kempu v domku na kraji fjordu, u kterého měl i malý přístav. Vybaveni samozřejmou pozorností pro hostitele, jsme vešli do jeho království, které bylo zařízeno napůl honosně a napůl po námořnicku. Po vzájemné uvítací formuli, mu byl předán dárek, po kterém mu hned zasvítily oči. Posadil nás na lavici a hned bodře zpustil. Asi vím, o co vám jde, samozřejmě o ryby. Čekal jsem, kdo s tím na mne první přijde, že to není nikomu divné. V tuto dobu a žádné úlovky? Letos totiž, byla dlouhá zima a teprve před koncem května roztál všechen led na fjordech. Tudíž tady nejsou najeté z moře malé ryby, ani makrely, ani sledi. Za nimi potom připlouvají ty větší. Jestli chcete chytat, nesmíte litovat benzín a jet jim naproti blíž k moři. A ještě jednu radu na víc, to za ten dárek. Zkuste lovit u pilířů pod mosty. Tam se dost často schovávají ty velké a čekají na hejna makrel.Když už jste tady, nechcete se semnou navečeřet? Mám málo příležitostí se večer s někým najíst. Většinou jsem tady sám. Alespoň ochutnáte moji speciální rybí polévku. To jste ještě nejedli. Měl pravdu. Vonělo a chutnalo to náramně. Hustá polévka, ke které se jedl chléb, byla opravdu plná rybích kousků. Nám sice trochu vadili kosti, ale kapitán je snad ani nevnímal. Mě to nedalo a tak jako kuchař této malé společnosti, jsem na něm chtěl na tuto pochoutku recept. Jenom se hlasitě zasmál a říká. ‚Takovouhle polévku můžeš uvařit jen tady, tak si piš“. Chytíš pěknou tresku, tu očistíš a nakrájíš na větší kousky. Pak vezmeš hrnec, nabereš ve fjordu čistou vodu, dáš tam nakrájenou rybu, koření jaké máš rád, zeleninu jakou doma najdeš a dáš vařit. Mezitím si na másle uděláš ze strouhanky a troch hrubé mouky tmavší jíšku, kterou po pěti minutách varu přidáš do hrnce a necháš na mírném ohni asi dvacet minut probublávat. A to je celé. Hlavně si všichni pamatujte. Na čištění a přípravu mořských ryb, musíte používat jen slanou mořskou vodu. Jinak se to nedá jíst. Večer, plný jeho rad a nápadů utekl jako voda. Proto jsme se s ním rozloučili, moc mu poděkovali a nechali ho, i když neradi samotného v jeho království.Tak snad se nám zítra na vodě, budou jeho cenné rady hodit.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..