Svátky

Dobré ráno,
dnes je pondělí 27.6.2022
svátek má Ladislav
zítra Lubomír

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

NIKOLAJ GAVRILOVIČ ČERNYŠEVSKIJ
Láska není tam, kde se objevuje dokonalost, ale kde se jeví některé přednosti, pro něž přehlížíme mnoho nedostatků. 

Do Norska za rybolovem 12 - první pozitivní zkušenosti

Večer po odpočinku jsme všichni čtyři z naší chaty šli, po předešlé domluvě, navštívit kapitána lodi, na které jsme celý den rybařili. Bydlel kousek od kempu v domku na kraji fjordu, u kterého měl i malý přístav. Vybaveni samozřejmou pozorností pro hostitele, jsme vešli do jeho království, které bylo zařízeno napůl honosně a napůl po námořnicku. Po vzájemné uvítací formuli, mu byl předán dárek, po kterém mu hned zasvítily oči. Posadil nás na lavici a hned bodře zpustil. Asi vím, o co vám jde, samozřejmě o ryby. Čekal jsem, kdo s tím na mne první přijde, že to není nikomu divné. V tuto dobu a žádné úlovky? Letos totiž, byla dlouhá zima a teprve před koncem května roztál všechen led na fjordech. Tudíž tady nejsou najeté z moře malé ryby, ani makrely, ani sledi. Za nimi potom připlouvají ty větší. Jestli chcete chytat, nesmíte litovat benzín a jet jim naproti blíž k moři. A ještě jednu radu na víc, to za ten dárek. Zkuste lovit u pilířů pod mosty. Tam se dost často schovávají ty velké a čekají na hejna makrel.Když už jste tady, nechcete se semnou navečeřet? Mám málo příležitostí se večer s někým najíst. Většinou jsem tady sám. Alespoň ochutnáte moji speciální rybí polévku. To jste ještě nejedli. Měl pravdu. Vonělo a chutnalo to náramně. Hustá polévka, ke které se jedl chléb, byla opravdu plná rybích kousků. Nám sice trochu vadili kosti, ale kapitán je snad ani nevnímal. Mě to nedalo a tak jako kuchař této malé společnosti, jsem na něm chtěl na tuto pochoutku recept. Jenom se hlasitě zasmál a říká. ‚Takovouhle polévku můžeš uvařit jen tady, tak si piš“. Chytíš pěknou tresku, tu očistíš a nakrájíš na větší kousky. Pak vezmeš hrnec, nabereš ve fjordu čistou vodu, dáš tam nakrájenou rybu, koření jaké máš rád, zeleninu jakou doma najdeš a dáš vařit. Mezitím si na másle uděláš ze strouhanky a troch hrubé mouky tmavší jíšku, kterou po pěti minutách varu přidáš do hrnce a necháš na mírném ohni asi dvacet minut probublávat. A to je celé. Hlavně si všichni pamatujte. Na čištění a přípravu mořských ryb, musíte používat jen slanou mořskou vodu. Jinak se to nedá jíst. Večer, plný jeho rad a nápadů utekl jako voda. Proto jsme se s ním rozloučili, moc mu poděkovali a nechali ho, i když neradi samotného v jeho království.Tak snad se nám zítra na vodě, budou jeho cenné rady hodit.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..