Svátky

Dobré ráno,
dnes je pondělí 27.6.2022
svátek má Ladislav
zítra Lubomír

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

MARCUS TULLIUS CICERO
Spása/zdraví lidu je nejvyšším zákonem.

Do Norska za rybolovem 15 - konečně pořádný úlovek

Brzy ráno už jsme byli všichni na nohou a začaly přípravy na velký lov. Ráno, ono se to ani moc nepozná. Slunce se jen o půlnoci dotkne obzoru, odrazí se a začne svoji novou pouť po obloze. Byli jsme rádi, po těch deštivých dnech, že se nám konečně ukázalo. Nemuseli jsme se tolik navlékat do nepromokavých obleků.Konečně bylo vše na lodi i s kanystry benzínu navíc a my vypluli podle instrukcí na téměř dvouhodinovou plavbu ke vzdáleným mostům. I při takové dlouhé plavbě je v okolí na co koukat, protože za každou zátočinou se otevřela nová, krásná scenérie, pestré přírodní nádhery, které se nemohou nikdy okoukat. Cesta nám proto rychle utekla a v dálce se objevily zmiňované tři mosty přes široký fjord, za kterými asi dva kilometry daleko, bylo otevřené moře. Jak nám bylo řečeno, měli jsme si tady dát již pozor na příliv a odliv, který byl dost silný, protože tu vznikal dost silný vodní proud. Přistáli jsme s lodí u jednoho z mostních pilířů, připravili nádobíčko a všichni čtyři najednou nahodili směrem ke konci pilíře a nechali nástrahu padat do hlubiny. Ještě ani nedopadla na dno a dva z nás už měli nečekaný prudký záběr. Je takové pravidlo, že ostatní musí své pruty okamžitě stáhnout, aby se nezamotaly do vlasců se zdolávanou rybou. To se ale nestalo a tak po úspěšném boji byly na lodi dvě nádherné tresky, na které jsme se s radostí koukali a přáli si, aby nebyly poslední. A taky že nebyly. Když přestaly brát u jednoho pilíře, přejeli jsme k dalšímu a situace se opakovala. Po šesti hodinách lovu, byly plné přepravní vaničky různých ryb, co do velikosti i druhů. Obrátili jsme proto loď a vydali se na zpáteční cestu. Ta uběhla stejně rychle, jako celý den rybaření.Teprve až v přístavu, když se ryby připravovaly k čištění, bylo vidět, co jsme všechno nachytali. Pochopitelně se to neobešlo bez okukování zvědavců z druhých posádek a bylo vidět i závistivé pohledy. Když jsme jim ale řekli, jak daleko to bylo vše chyceno, nikomu se tam nechtělo.Úlovek byl očištěn, vyfiletován a honem s ním do mrazáku. To nám ale trvalo skoro dvě hodiny. Nebylo proto divu, že jsme se těšili na odpočinek před dalším dnem na moři a hlavně na večeři, protože nám všem hodně vyhládlo. Ale vařit bylo z čeho, protože úlovek byl opravdu bohatý. Využili jsme proto osvědčených receptů místních rybářů a pustili se do přípravy čerstvých ryb. O tom, že nám chutnalo, nemusíte ani trochu pochybovat.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..