Svátky

Dobré ráno,
dnes je pondělí 27.6.2022
svátek má Ladislav
zítra Lubomír

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

OTTO FRANTIŠEK BABLER
Tělu slouží štěstí a spokojenost, ale síly ducha probouzí, povznáší a rozvíjí jen neklid, žal a bolest.  

Do Norska za rybolovem 16 - strava v Norsku nejsou jen ryby

"Norská kuchyně by mohla někomu připadat fádní a bez výraznějších chutí. V minimální míře využívá koření, ostatně vzhledem k používaným základním surovinám není ani divu.Základem celodenní stravy je v Norsku bohatá snídaně. Také my, zvědavci, jsme na svých cestách snídani v norské restauraci vyzkoušeli. Na stole nechyběly uzeniny, sýry, vejce, párky, slanina, různé marmelády a džemy. Ale to všichni známe, i když ne v takovém množství a najednou.Samostatnou kapitolou však bylo při snídani pečivo. Především nás zaujal boller - jakýsi bochánek plněný kousky čokolády, rozinkami a dalšími náplněmi. V kombinaci s výbornou kávou je to opravdu pochoutka. Stejně tak nám chutnaly připravené tenké vafle obložené hnědým sýrem vyráběným z kozího mléka potřeným arašídovým máslem, což pro nás byla trochu zvláštní kombinace, ale nutno přiznat, že velmi chutná.Pokud se budete v průběhu dne chtít občerstvit někde na ulici a nemáte chuť na ryby, z nichž se připravuje mnoho znamenitých jídel, např. sušené tresky, rybí koule nebo losos na mnoho způsobů, neměli byste opomenout vyzkoušet pokrmy připravované ze sobího či losího masa, ale také různé kaše z mouky a kysané smetany.Oběd je, na rozdíl od naší kuchyně, trochu opomíjen. Mnohdy se Norové spokojí pouze s chlebem obloženým sýrem nebo kusem masa připraveným mnoha způsoby.Druhým nejdůležitějším pokrmem dne je v Norsku večeře. Její hlavní charakteristikou je klidné prostředí, pohoda, celá večeře beze spěchu a je poměrně bohatá, čímž se dost liší od našich zvyklostí. Často se setkáme s rybím masem, zvěřinou nebo rybí polévkou. Přílohou jsou většinou brambory, popř. zelenina.Požívání alkoholu na veřejnosti je v Norsku zakázáno. Výjimku tvoří restaurace, které musí mít zvláštní licenci. Tuto licenci má ovšem téměř každá restaurace. Velmi přísná pravidla platí rovněž pro dovoz alkoholu pro soukromé účely do Norska.Norskou alkoholickou specialitou je Aquavit. Je to nápoj vyráběný nabázi alkoholu z obilí nebo brambor. Při druhé destilaci se do něj přidávají byliny a koření, např. koriandr, fenykl nebo skořice. Jeho nejdůležitější složkou je kmín.Nejoblíbenějšími nealkoholickými nápoji jsou především káva a čaj. Velmi oblíbená je i čistá voda nebo ovocný džus.A na závěr ještě jeden recept:Potřebujeme:• 300 g vařeného masa, jehněčí nebo vepřové• 200 g šunky• 2 červené řepy předem uvařené• 100 ml kysané smetany• 2 cibule• 6 lžic olivového oleje• 2 lžíce octa• 2 vejce uvařené natvrdo• pepř• sůl• čerstvou petrželkuPříprava:Vařené maso a šunku pokrájíme na tenké nudličky, cibuli najemno, vejce nakrájíme na plátky a řepu na tenká kolečka.V misce smícháme maso a šunku s cibulí. Ušleháme olej, posekanou petrželku, ocet a pepř, pomalu vmícháme smetanu a nalijeme na maso. Vše důkladně promícháme. Nakonec ozdobíme nakrájeným vejcem a červenou řepou.Podáváme s pečivem nebo chlebem."

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..