Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

ARCHIBALD JOSEPH CRONIN
Milovat se je snadnější než si rozumět. 

<u><b>Co vařila babi zamlada o vánocích</u></b><br>

Oběd o Štědrém dnu byl většinou spojen s Kubou, jídlem, které bylo podáváno proto, že podle zvyku se nemá jíst před večeří maso. Hospodyňky měly zaručeně nejlepší recepty, které se tradovaly z matky na dceru a byly v mnoha případech i přes svou jednoduchost rozdílné. Základ však vždy tvořily kroupy a houby.… Staročeský Kuba, jak ho dělám jáZákladní postupKroupy se omyjí ve vodě. V hrnci se orestuje cibule na sádle, přidají se do ní kroupy a směs se osolí. Přidáme prolisovaný česnek. Vše se zalije vodou a nechá se vařit do změknutí krup. Současně se připraví houby, většinou sušené, které předem namočíme ve vodě a poté asi 15 minut dusíme. Na pekáč vymaštěný sádlem se dají kroupy s cibulí a na ně vrstva připravených hub, znovu vrstva krup a poté vrstva hub. Nahoru se dá poslední vrstva krup pokapaná sádlem. Pečeme asi půl hodiny. Štědrovečerní večeřeŠtědrovečerní večeře byla vždy slavnostní, na krásně prostřeném stole plném ovoce, vlašských ořechů, s kytičkou jmelí, rozkvetlými Barborkami a smrkovými větvičkami. Pod každým talířem z porcelánu, který byl určen pouze ke slavnostním příležitostem, byla šupinka z kapra pro štěstí. Vždy se podávala rybí polévka, bramborový salát a smažený kapr. Tento jídelníček přetrvává ve většině domácností až do dnešních dnů. V místnosti voněla purpura a svítily svíčky. Prostřeno bylo podle tradice vždy pro sudý počet osob. Po večeři si každý rozkrojil jablko, aby viděl, zda se ještě sejde s ostatními příští rok, popíjel se vánoční punč nebo grog a všichni, především děti, už se těšili, až zazvoní Ježíšek a půjdou se podívat na dárky, které jim pod stromečkem zanechal. Vánoční punč z bílého vína 2 jablka, 1 l bílého vína, 1 „tyčinka“ (svitek) skořice, 1–2 „hvězdičky“ badyánu, 8 hřebíčků a 4 plátky citronu. Jablka omyjeme a zbavíme jádřince, nakrájíme na plátky a s vínem a kořením podusíme na mírném ohni. Přecedíme do sklenic a přidáme po jednom plátku citronu. Punč podáváme a pijeme horký. Vánoční grog 1 láhev červeného vína (0,7 l), 2–3 lžičky madeiry, 2–3 lžičky cukru, 1,5 lžičky rozinek, 1–2 tyčinky (svitky) skořice, 6 celých hřebíčků, slupky z jednoho pomeranče, hrst spařených a oloupaných mandlí a 0,5 dcl vodky. Do hrnce nalijeme víno, madeiru, přidáme cukr, rozinky, skořici, hřebíček, kůru a mandle a pomalu ohříváme, dokud nezačne stoupat pára. Směs nenecháme dojít do bodu varu. Nakonec přilijeme vodku a podáváme. Věřím, že i vy si prožijete letošní vánoce v klidu a pohodě a najdete pod stromečkem dárky, které jste si přáli.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..