Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 24.2.2024
svátek má Matěj
zítra Liliana

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

FJODOR MICHAJLOVIČ DOSTOJEVSKIJ
Tajemství lidské existence nespočívá jen v žití, ale také ve vědění, pro to co člověk žije. 

<u><b>Co vařila babi zamlada o vánocích</u></b><br>

Oběd o Štědrém dnu byl většinou spojen s Kubou, jídlem, které bylo podáváno proto, že podle zvyku se nemá jíst před večeří maso. Hospodyňky měly zaručeně nejlepší recepty, které se tradovaly z matky na dceru a byly v mnoha případech i přes svou jednoduchost rozdílné. Základ však vždy tvořily kroupy a houby.… Staročeský Kuba, jak ho dělám jáZákladní postupKroupy se omyjí ve vodě. V hrnci se orestuje cibule na sádle, přidají se do ní kroupy a směs se osolí. Přidáme prolisovaný česnek. Vše se zalije vodou a nechá se vařit do změknutí krup. Současně se připraví houby, většinou sušené, které předem namočíme ve vodě a poté asi 15 minut dusíme. Na pekáč vymaštěný sádlem se dají kroupy s cibulí a na ně vrstva připravených hub, znovu vrstva krup a poté vrstva hub. Nahoru se dá poslední vrstva krup pokapaná sádlem. Pečeme asi půl hodiny. Štědrovečerní večeřeŠtědrovečerní večeře byla vždy slavnostní, na krásně prostřeném stole plném ovoce, vlašských ořechů, s kytičkou jmelí, rozkvetlými Barborkami a smrkovými větvičkami. Pod každým talířem z porcelánu, který byl určen pouze ke slavnostním příležitostem, byla šupinka z kapra pro štěstí. Vždy se podávala rybí polévka, bramborový salát a smažený kapr. Tento jídelníček přetrvává ve většině domácností až do dnešních dnů. V místnosti voněla purpura a svítily svíčky. Prostřeno bylo podle tradice vždy pro sudý počet osob. Po večeři si každý rozkrojil jablko, aby viděl, zda se ještě sejde s ostatními příští rok, popíjel se vánoční punč nebo grog a všichni, především děti, už se těšili, až zazvoní Ježíšek a půjdou se podívat na dárky, které jim pod stromečkem zanechal. Vánoční punč z bílého vína 2 jablka, 1 l bílého vína, 1 „tyčinka“ (svitek) skořice, 1–2 „hvězdičky“ badyánu, 8 hřebíčků a 4 plátky citronu. Jablka omyjeme a zbavíme jádřince, nakrájíme na plátky a s vínem a kořením podusíme na mírném ohni. Přecedíme do sklenic a přidáme po jednom plátku citronu. Punč podáváme a pijeme horký. Vánoční grog 1 láhev červeného vína (0,7 l), 2–3 lžičky madeiry, 2–3 lžičky cukru, 1,5 lžičky rozinek, 1–2 tyčinky (svitky) skořice, 6 celých hřebíčků, slupky z jednoho pomeranče, hrst spařených a oloupaných mandlí a 0,5 dcl vodky. Do hrnce nalijeme víno, madeiru, přidáme cukr, rozinky, skořici, hřebíček, kůru a mandle a pomalu ohříváme, dokud nezačne stoupat pára. Směs nenecháme dojít do bodu varu. Nakonec přilijeme vodku a podáváme. Věřím, že i vy si prožijete letošní vánoce v klidu a pohodě a najdete pod stromečkem dárky, které jste si přáli.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..