Svátky

Dobré dopoledne,
dnes je pátek 13.9.2024
svátek má Lubor
zítra Radka

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

DOSTOJEVSKIJ
Největší štěstí je, když člověk ví, proč je nešťasten.

Velikonoční recepty

Blíží se velikonoce a s nimi i doba, kdy je potřeba se připravit na to, co vlastně nachystáme pro ostatní v duchu staročeských tradic a zvyklostí. Přemýšlela jsem jen chvilku. Co by byly velikonoce bez Božích milostí a krásně upečeného, voňavého beránka. Musím využít starou formu, kterou mám po své mamince. Ta vydržela několik generací a jistě dobře poslouží i letos. Takže hurá do toho. Pokud se vám zalíbí mé osvědčené recepty, zkuste udělat radost sobě i svým blízkým, s nimiž budete velikonoce trávit. Není to nic složitého a výsledek bud určitě skvělý.Boží milostiNa boží milosti potřebujeme tyto suroviny: na první těsto: 500 g hladké mouky + 2 žloutky + sůl + 100 ml mléka + půl láhve piva na druhé těsto: půl kostky rostlinného tuku + 200 g hladké mouky + olej na smažení + moučkový a vanilkový cukr na posyp Recept připravíme takto: Z přísad vypracujeme dva druhy těsta. První těsto rozválíme na tenký plát. Na něj rozválíme druhé těsto. Vznikne nám jeden dvojvrstvový plát, který přeložíme třikrát na polovinu a necháme 30 minut odpočinout. Odležené těsto opět rozválíme na 5 mm silný plát, opět ho třikrát přeložíme na polovinu a necháme 30 minut odpočinout. Stejný postup zopakujeme ještě jednou. Z plátu potom ozubeným kolečkem vykrajujeme obdélníky, které v jejich středu nařežeme a osmahneme z obou stran na rozpáleném oleji. Teplé Boží milosti posypeme silnou vrstvou smíchaného moučkového a vanilkového cukru. Velikonoční beránekNa velikonočního beránka potřebujeme tyto suroviny: 240 g polohrubé mouka, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 celá vejce, 4 bílky, 4 žloutky, citrónovou kůruRecept připravíme takto: Do mísy dáme 2 vejce, žloutky, vanilkový a krupicový cukr, citronovou kůru a šťávu a vše vyšleháme do pěny. Do této pěny lehce vmícháme mouku a nakonec i pevný sníh ušlehaný ze 4 bílků. Troubu předehřejeme na 190°C. Formu na beránka důkladně vymažeme tukem, vysypeme hrubou mouku. Do formy poté vlijeme připravené těsto a formu zaklopíme. Beránka upečeme dorůžova a ještě teplého opatrně vyklopíme. Až beránek vychladne, vyšleháme bílek s moučkovým cukrem a po kapkách do polevy zašleháme citronovou šťávu. Vzniklou polevou beránka ozdobíme. Polevu necháme ztuhnout a kolem krku beránka uvážeme mašli.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..