Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 24.2.2024
svátek má Matěj
zítra Liliana

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

Churchillův komentář o člověku
Člověk občas narazí na pravdu. Většinou se však rychle otřepe a jde dál.

Velikonoční recepty

Blíží se velikonoce a s nimi i doba, kdy je potřeba se připravit na to, co vlastně nachystáme pro ostatní v duchu staročeských tradic a zvyklostí. Přemýšlela jsem jen chvilku. Co by byly velikonoce bez Božích milostí a krásně upečeného, voňavého beránka. Musím využít starou formu, kterou mám po své mamince. Ta vydržela několik generací a jistě dobře poslouží i letos. Takže hurá do toho. Pokud se vám zalíbí mé osvědčené recepty, zkuste udělat radost sobě i svým blízkým, s nimiž budete velikonoce trávit. Není to nic složitého a výsledek bud určitě skvělý.Boží milostiNa boží milosti potřebujeme tyto suroviny: na první těsto: 500 g hladké mouky + 2 žloutky + sůl + 100 ml mléka + půl láhve piva na druhé těsto: půl kostky rostlinného tuku + 200 g hladké mouky + olej na smažení + moučkový a vanilkový cukr na posyp Recept připravíme takto: Z přísad vypracujeme dva druhy těsta. První těsto rozválíme na tenký plát. Na něj rozválíme druhé těsto. Vznikne nám jeden dvojvrstvový plát, který přeložíme třikrát na polovinu a necháme 30 minut odpočinout. Odležené těsto opět rozválíme na 5 mm silný plát, opět ho třikrát přeložíme na polovinu a necháme 30 minut odpočinout. Stejný postup zopakujeme ještě jednou. Z plátu potom ozubeným kolečkem vykrajujeme obdélníky, které v jejich středu nařežeme a osmahneme z obou stran na rozpáleném oleji. Teplé Boží milosti posypeme silnou vrstvou smíchaného moučkového a vanilkového cukru. Velikonoční beránekNa velikonočního beránka potřebujeme tyto suroviny: 240 g polohrubé mouka, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 celá vejce, 4 bílky, 4 žloutky, citrónovou kůruRecept připravíme takto: Do mísy dáme 2 vejce, žloutky, vanilkový a krupicový cukr, citronovou kůru a šťávu a vše vyšleháme do pěny. Do této pěny lehce vmícháme mouku a nakonec i pevný sníh ušlehaný ze 4 bílků. Troubu předehřejeme na 190°C. Formu na beránka důkladně vymažeme tukem, vysypeme hrubou mouku. Do formy poté vlijeme připravené těsto a formu zaklopíme. Beránka upečeme dorůžova a ještě teplého opatrně vyklopíme. Až beránek vychladne, vyšleháme bílek s moučkovým cukrem a po kapkách do polevy zašleháme citronovou šťávu. Vzniklou polevou beránka ozdobíme. Polevu necháme ztuhnout a kolem krku beránka uvážeme mašli.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..