Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

ROBERT BROWNING
V každé lásce k druhému je přes polovinu sebelásky. 

Jidáše a Velikonoční hlavička

"Jidáše Na jidáše potřebujeme tyto suroviny: 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 0,25 litru mléka, 50 g droždí, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, strouhaná citrónová kůra, trocha soli, 50 g sekaných loupaných mandlí na posypání, 1 bílek na potření těsta. Recept připravíme takto: Droždí promícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky a necháme vzejít na teplém místě. Do mísy dáme ostatní přísady, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme pružné těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout tak dlouho, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozválíme na vále posypaném moukou a skleničkou vykrajujeme kolečka. Ta přendáme na plech, ještě chvíli necháme kynout, pak rádýlkem uděláme rýhy, potřeme rozšlehaným bílkem s troškou mléka, posypeme mandlemi a v předehřáté troubě upečeme dorůžova. Podáváme čerstvé a s medem. Velikonoční hlavičkaNa hlavičku potřebujeme tyto suroviny: 500 g vepřové plece, 250 g uzeného bůčku, 2 velké stroužky česneku, větší hrst mladých kopřiv nebo nakrájené pažitky a nasekané petrželové natě, 50 g droždí, 6 vajec, 500 g tvrdších žemlí, 3/4 l vývaru z masa, 2 lžíce mléka, špetka cukru, mletý pepř, muškátový oříšek, majoránka, sůl. Recept připravíme takto: Každé maso uvaříme zvlášť v osolené vodě. Měkké vyjmeme, necháme prochladnout a nakrájíme na kostičky. Žemle nakrájíme na kostičky a zalijeme teplým vepřovým vývarem. Necháme vsáknout a přidáme nakrájené maso. Ochutíme pepřem, muškátovým oříškem, majoránkou, česnekem a solí. Promícháme. Z droždí, mléka a špetky cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít. Do směsi masa a žemlí vmícháme žloutky ze 6 vajec, nasekané bylinky, vykynutý kvásek a nakonec vmícháme tuhý sníh ze 6 bílků. Urovnáme do dobře vymaštěného pekáče, nebo třeba také do vymazané a vysypané formy na velikonočního beránka. Necháme ještě chvíli kynout, potom vložíme do mírně vyhřáté trouby a upečeme. Velikonoční hlavičku podáváme studenou. "

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..