Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

OTTO VON BISMARCK
Láska zušlechťuje vše, čemu příroda odmítla krásu. 

Babi peče koláče

"Nejprve se podíváme na těsto.Pečivo z křehkého těsta bude báječně jemné a nadýchané, když v něm máslo nahradíte stejným množstvím zakysané smetany. Zakysaná smetana umí s těstem divy.Nakrájené listové těsto bude dobře ""listovat"", když ho před tím necháte 20 minut v klidu. Vyválené těsto se nestáhne, když ho na několika místech propíchnete vidličkou.Pokud jsou součástí těsta našlehané bílky, vyndejte vejce z lednice asi hodinu před použitím, protože bílky se nejlépe našlehají při pokojové teplotě.Pokud budete dělat domácí koláče, rozmíchejte půlku sáčku vanilkového cukr v trošce mléka. Chuť a barva koláčů vás příjemně překvapí.Na koláč určitě použijete ovoce, mák, tvaroh……Když plátky jablek před pečením naložíte na půl hodiny do bílého vína nebo rumu, koláč bude ještě voňavější.Nemáte-li rádi v moučníku pronikavou vůni rozinek namočených v rumu, zkuste rozinky naložit do Griotky.Vůni máku jistě zvýrazníte, jestliže ho před mletím nasucho opražíte na teflonové pánvi.Víte, že máslový krém může vydržet déle? Bohatě zdobené krémové dorty se rychle kazí. Proto do máslové náplně přidejte trochu koňaku nebo jiného alkoholu, což celý proces zpomalí.Nějaká poleva navrch……Nejraději používám na polevu tento jednoduchý recept. Ušlehám 1- 2 bílky se 150g moučkového cukru. Aby se poleva z moučníku neloupala a příliš rychle netuhla, Přidám do ní 2 kapky oleje či citronové šťávy, aby se poleva z moučníku neloupala a příliš rychle netuhla. Úspěch je zaručen.Když moučkový cukr rozmícháte s mlékem a ne s vodou, poleva bude sněhově bílá a krásně lesklá.Čokoládová poleva na dortu bude jemná, hladká a lesklá, když do ní všleháte žloutek. Při potírání koláčů či jiného sladkého pečiva použijte rozkvedlané vajíčko s trochou cukru. Pečivo se bude lesknout jedna radost.Makové koláčky nikdy nezapomenu ihned po upečení pokapat rozehřátým máslem. Jsou jemnější, chutnější a voňavější.I nepovedená poleva se dá většinou napravit. Pokud vám čokoládová poleva na dortovém korpusu nebo jiném moučníku nejde dobře rozetřít, pak koláč na chvíli vložte zpátky do trouby. Potom už polevu snadno rovnoměrně rozetřete.A jdeme na pečení……Pečeme-li štrůdl nebo jiný moučník z listového těsta, nemusíme plech či formu na pečení vymazat tukem. Stačí je opláchnout studenou vodou. Také pečící papír je vhodný.Pečete-li koláče s hodně šťavnatým ovocem, použijte raději vyšší plech, abyste měli jistotu, že vám šťáva nevyteče do trouby. Pokud takový plech nemáte, dejte do trouby pod něj po krajích zahnutý alobal, který šťávu spolehlivě zachytí. Nebudete potom muset pracně čistit celý vnitřek trouby. Ještě teplý tvarohový koláč s drobenkou hned po vyjmutí z trouby přelijte několika lžičkami smetany. Tak bude chutnější a vydrží déle čerstvý. Smetanu lze nahradit také rozpuštěným máslem. Tip pro mlsné jazýčky: pečete-li moučník z máslového těsta, vyndejte ho zhruba v polovině pečení z trouby a lžičkou do něj nadělejte malé důlky. Do každého důlku vložte vločku vychlazeného másla a plech vložte zpátky do trouby. Koláč bude opravdu báječně šťavnatý a vláčný.Využití zbytků těsta. Malé zbytky lístkového těsta potřete olejem a doprostřed dejte lžíci ovoce. Rohy přiložte k sobě a přimáčkněte, aby vznikl zvlněný okraj. Pečte dozlatova.Koláč z třeného těsta vydrží déle svěží a šťavnatý, když pod poklop s koláčem vložíte kousek jablka.A pak už jen nakrájet a popřát DOBROU CHUŤ."

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..