Jak na pálení žáhy
![](/www_old/clanky/obrazky/2824.jpg)
Kdo z nás se ještě nepotkal s pálením žáhy. Příčin může být několik. Od nezdravého životního stylu, přes nesprávné návyky při stravování, požívání látek zvyšujících kyselost žaludku, stres, ale i těhotenství.Vždy se však v konečném důsledku jedná o nepříjemný problém, který dokáže pokazit jakýkoliv gastronomický zážitek. Podstata pálení žáhy spočívá v tom, že kyselý obsah žaludku proniká zpět do jícnu. Člověk pociťuje nepříjemné pálení za hrudní kostí, směrem od žaludku vzhůru. V některých případech může postižený cítit, podobně jako při zvracení, i hořkokyselou pachuť v ústech.Několik rad, jak se této nepříjemnosti zbavit:Při prvních příznacích je potřeba se postavit, aby se podpořil přirozený proces posunu potravy při jeho trávení. Vyvarujte se předklánění při práci. Velmi často jako první pomoc pomůže lžička jedlé sody. Půl lžičky sody a několik kapek citronu rozmíchejte v troše teplé vody a vypijte.Pokud budete spát na levém boku, nemohou žaludeční šťávy proniknout do jícnu. Poslední jídlo si dejte 3hodiny před spánkem.Uvařte si z 2 lžiček anýzu a kmínu čaj. Zalijte je 250ml vroucí vody a nechte 10minut louhovat. Poté po malých doušcích vypijte.Lžičku mleté skořice zalijte vroucí vodou, nechte 5minut louhovat, přeceďte a vypijte.Žaludeční šťávy někdy neutralizuje i džus z mrkve nebo červené řepy.Rozmíchejte 1 lžíci jablečného octa s 1 lžící kvalitního medu ve sklenici teplé vody a vypijte.Zkuste opakovaně žvýkat lístek máty.Nejjednodušším a nejrychlejším způsobem je napít se sklenice vody.Rad, jak se zbavit této nepříjemnosti je mnoho. Ale na každého z nás může mít trochu jiné účinky. Preventivně můžete také vyzkoušet pro správnou funkci žaludku mnohými oblíbený čaj z lipového květu.