Svátky

Příjemnou noc,
dnes je neděle 14.7.2024
svátek má Karolína
zítra Jindřich

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

BRIGITTE BARDOT
Časem člověk lituje všech hříchů, kterých se dopustil - a také těch, které zapomněl spáchat. 

Meruňka

Pochází ze střední a východní Asie, kde byla známá už okolo roku 2000 před naším letopočtem. Do Evropy se však dostala až mnohem později přes Arménii. Do Česka se rozšířila z Itálie, Slovinska a Rakouska. Meruňkový ovocný stromek má poměrně velké nároky na klimatické podmínky (proto se pěstuje v teplejších oblastech, kde se daří například také vinné révě), zvlášť jarní mrazíky mu velmi škodí. V Česku se tomuto ovoci nejvíce daří na jižní Moravě, kde je přece jen příznivější podnebí pro jeho vegetaci. 100 gramů plodů má energetickou hodnotu 239 kJ, dále uvedené množství obsahuje 13,4 g sacharidů, 0,3 g tuků, 1 g bílkovin a 1 g vlákniny. Najdeme zde i mnoho nerostných látek: hořčík, vápník, draslík, sodík, mangan, fosfor, železo a stopy mědi. Z vitamínů jsou zastoupeny A, skupina B, C, dále vitamín P (ten mimo jiné zvyšuje účinky vitamínu C) a E (který bývá často označován jako „vitamín plodnosti“). Jak je vidět, meruňky jsou velice zdravé a také léčivé. Za zmínku rozhodně stojí, že z tuzemského ovoce obsahují nejvíc beta - karotenu, který je pro náš organismus nepostradatelný: chrání před šeroslepostí a v létě zajišťuje rovnoměrné opálení (nikoli spálení) od sluníčka. Meruňky rovněž zpomalují stárnutí, omlazují a se svým velkým obsahem kyseliny listové snižují riziko demence. Je dokázáno, že mají i protirakovinné účinky (díky obsažené antioxidační látce zvané lykopen). Údajně odbourávají tuky, takže by je měly ocenit ženy, které chtějí zhubnout. Dále zlepšují náladu, pomáhají při únavě a nesoustředěnosti, posilují sliznice a poskytují pomoc při jejich suchosti v krku a nosohltanu, zpevňují kůži, vlasy a nehty, podporují tvorbu a ochranu všech buněk v těle, zlepšují krevní obraz a kvalitu krve, působí příznivě na srdce a udržují optimální svalové napětí. Málo se ví, že mají pozitivní vliv také na plicní sliznici kuřáků a zmírňují astmatické potíže. Mají dobrý účinek na játra a povzbuzují chuť k jídlu. Ovlivňují i hospodaření organismu s vodou (slouží jako močopudný prostředek) a zvláště sušené mají velmi dobré uplatnění při zácpě (ale na druhou stranu přílišná konzumace čerstvých plodů může vyvolat průjem). Usušené meruňky však mají poněkud více kalorií (pro zajímavost budiž uvedeno, že právě proto byly zařazeny při některých vesmírných letech do jídelníčku amerických kosmonautů) a často bývají chemicky ošetřeny, je tudíž třeba je důkladně propláchnout vodou. Takto upravené ovoce poznáme podle nezvykle světlé barvy – přírodní bývají tmavší (a nevypadají tak pěkně) i zdravější. Vědci zjistili, že pouhé tři plody denně pokryjí polovinu denní spotřeby vitamínu A, který je tak důležitý zejména pro naše oči. Listy z tohoto stromku jsou známy v lidovém léčitelství jako osvědčený prostředek při léčbě hemeroidů (přidávají se do koupelí). Využití má tato peckovina i v kosmetice, například v péči o pleť: pro její zjemnění a zvláčnění používáme meruňkovou šťávu nebo drť, kterou naneseme na pokožku a necháme půl hodiny působit. Můžeme si připravit i domácí obličejovou masku, zde máme na výběr: rozdrcené ovoce přidáme do ušlehaného bílku nebo smícháme se lžící sušeného mléka, případně lze spojit rozmačkanou meruňku s pár kapkami citronové šťávy a 1 lžící olivového oleje. Necháme působit 15 minut, poté smyjeme vlažnou vodou. Některé průmyslově vyráběné krémy luxusních značek obsahují meruňkové výtažky, dokonce v indických kosmetických emulzích najdeme meruňkový olej. Ten se získává lisováním jader zastudena (v jednom jádru je údajně 40 – 50 % oleje) a používá se k vyživování, hydrataci a zpomalování projevů stárnutí hlavně u mastné a smíšené pleti, také je dobrý preventivně proti podráždění pokožky a k odstranění její únavy. Podle kulinářské magie meruňky povzbuzují něžné city a v podobě meruňkovice pak i sexuální libido, což ocení zejména mnozí pánové (ale zde platí, že všeho moc škodí). A ještě jeden tip k urychlení dozrávání meruněk: necháme – li je přes noc v pokojové teplotě a v papírovém sáčku se dvěma jablky, budou ráno krásně zralé. Jablka totiž uvolňují etylén, který proces zrání přirozeně urychluje. Uvedené ovoce je prostě nejenom velice chutné, ale hlavně prospěšné každému z nás. Proto bychom se mu rozhodně neměli vyhýbat, a to nejen v letní sezóně.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..