Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

JAKUB DEML
Láska odpouští prohřešky, nikoliv však ty, které se týkají jí samé.

Prof. MUDr. Pavel Trávník, DRSc.

Prof. MUDr. Pavel Trávník, DRSc.
vedoucí embryolog, vědecký pracovník pro embryologii
sanatorium REPROMEDIA Brno
tel. 533 306 350-1,
ptravnik@repromeda.cz,
www.repromeda.cz

 

Pane profesore, jaký byl tým, který se formoval v letech 1979-1980 a jehož úsilím se podařilo přivést na svět první dítě „ze zkumavky”?

Byly to doby hektické, někdy radostné ale často plné starostí a těžké práce, nikdo nám nic neulehčil, všechno jsme si museli obstarat sami a přes odpor byrokracie. Převážná většina nápadů i odvedené práce pocházela od trojice Jan Tesařík, Ladislav Pilka a Pavel Trávník. Ale byli jsme dobrý tým a drželi při sobě a pomáhali si i v osobních záležitostech. Dost často jsme nepříznivé situace zlehčovali humorem. Měli jsme přiléhavé přezdívky pro některé lidi, například Trautenberk... Po narození prvního dítěte jsme to měli trochu lehčí, dostali jsme i nějaké peníze na přístroje a materiál. A taky nám to odstranilo bariéry při získávání vědeckých hodností.

 

Můžete se zmínit o prioritách Sanatoria REPROMEDA včetně preimplantační genetické diagnostiky (PGD)?

Naší hlavní prioritou je pomoci co nejvíce párům k dítěti a to co nejdříve. Jednak proto, že s odkládáním skutečně účinných výkonů klesá šance na úspěch, jednak proto, že není dobré prodlužovat psychicky náročnou situaci nechtěné bezdětnosti. Jedním z našich stěžejních programů je preimplantační genetická diagnostika, která pomáhá jak při snižování rizika vzniku genetických vad, tak u řady párů zvyšuje pravděpodobnost otěhotnění. Dále je to hematologická a imunologická péče o neplodné páry a těhotné, protože například trombofilní stavy a některé poruchy imunity snižují pravděpodobnost otěhotnění a zvyšují riziko potratu.

 

Jste držitelem několika patentů v oblasti nových metod asistované reprodukce. V čem spočívá jejich unikátnost?

Ty patenty sehrály velkou roli v začátcích asistované reprodukce, kdy bylo třeba co nejvíce zracionalizovat práci v reprodukční medicíně. Přejít od improvizace k profesionalitě. Dnes se spousta principů těch patentů celosvětově využívá a protože z finančních důvodů byly naše vynálezy patentovány jen v tehdejším Československu a navíc uplynulo mnoho let, už nikdo ani nepátrá po tom, jestli něco vymyslela již zmíněná česká trojice.

 

Jakých úspěchů jste dosáhli ve srovnání se zahraničními klinikami zabývajících se léčbou neplodnosti?

Myslím si, že je třeba uvést hlavně naše evropské priority z preimplantační genetické diagnostiky - například dítě narozené po PGD pro neurofibromatózu I, ale také naši vysokou úspěšnost u PGD pro translokace.

 

I když jde o úzce individuální záležitost, jak velkou naději na otěhotnění a úspěšné donošení dítěte má maminka, které se dlouhodobě nedaří přijít do jiného stavu?

V loňském roce jsme dosáhli pravděpodobnosti otěhotnění na jeden transfer embrya 48,5%, to znamená, že v průměru každá druhá žena u nás otěhotní napoprvé. Jako těhotenství počítáme jen případy, kdy prokážeme srdeční akci embrya, ne pouhé zvýšení hladiny těhotenského hormonu (hCG). Z těchto žen už naprostá většina dítě donosí.

 

Máte k dispozici evidenci, kolik dětí se díky Vaší pomoci narodilo?

Santorium REPROMEDA bylo založeno v r. 1999, od té doby se narodilo téměř 700 dětí (sedmisté dítě očekáváme na jaře 2007) počatých v REPROMEDĚ, z toho přes 80 po PGD. Osobně mám pár set dětí na kontě ještě z předchozích pracovišť.

 

Jak probíhá přijetí do sanatoria a následný pobyt?

Páry, které mají zájem o léčbu u nás se telefonicky objednají k první konzultaci, kdy je naplánován další postup. Následuje řada vyšetření a po jejich vyhodnocení je páru nabídnuta léčba, často několik variant. Jak už jsem uvedl, naším cílem je, aby postup co nejdříve dospěl ke zdárnému konci. Když je dohodnuto provedení asistované reprodukce, pár je objednán k odběru spermií a vajíček. Po odběru vajíček, který se provádí v celkové anestézii, stráví žena několik hodin na lůžku. Poté odchází domů a telefonicky se informuje o vývoji embryí v laboratoři. V typickém případě 5. den po odběru je proveden transfer 1 až 2 embryí do dělohy a po krátkém odpočinku žena odjíždí domů. Potom čekáme na výsledek.

 

Jsou všechny služby hrazeny zdravotní pojišťovnou?

Zdravotní pojišťovny hradí jen část nákladů, dá se říci, že na úrovni obvyklé před 10 léty, kdy byla výše úhrad stanovena. Ze zdravotního pojištění je hrazena většina nákladů na léky potřebné pro stimulaci vaječníků a dále převážná většina potřebných vyšetření, odběr vajíček, oplození bez mikromanipulace, krátkodobá kultivace a transfer embrya. Není hrazena mikromanipulace, kryokonzervace, PGD a další moderní techniky, které jsou nezbytné pro část pacientů nebo zvyšují úspěšnost u všech.

 

 

Děkuji za rozhovor.

 

 

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..