Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

G. Ch. Lichtenberg
Láska je slepá, ale manželství jí vrací zrak.

Otázka č.33

Milý Pavle, nejste ani zdaleka jediný kdo se trápí tímto problémem, který v převážné většině případů vzniká nepochopením smyslu desinfekce a nesprávnou volbou desinfekčního prostředku. Pokud provádíte katetrizaci v režimu tzv.“Čisté Intermitentní
Katetrizace“ (ČIK)- viz jedna z odpovědí asi před měsícem v mé poradně, tak vlastně žádnou desinfekci nepotřebujete a dokonce může být i škodlivá. Stačí pouze omytí vlažnou vodou před cévkováním, jehož účelem je redukce počtu mikrobů, které s Vámi jinak žijí v rovnováze a uplatní se pouze tehdy, rozmnoží-li se nad únosnou míru. V případě užití desinfekce je sice redukce mikroorganizmů vydatnější, avšak může dojít k narušení přirozené bakteriální flory a usídlení mikroorganizmů, které jsou agresivnější - tj. patogenních bakterií či kvasinek. Užití desinfekce v režimu ČIK je však na místě tam, kde v důsledku zhoršených hygienických podmínek nelze provést řádné opláchnutí
ústí močové trubice, případně tam, kde hrozí znečištění jinými bakteriemi - na cestách, na veřejných koupalištích, záchodcích a pod. Podobně je třeba užívat desinfekci při hospitalizaci v nemocnicích a léčebných a rehabilitačních ústavech, kde je navíc nutno přejít do režimu „Sterilní intermitentní katetrizace“ tak, jak jsem o tom psal v minulých odpovědích.
Jaký desinfekční prostředek je vhodný ? Všechny desinfekční prostředky na trhu lze rozdělit na prostředky obsahující alkohol a prostředky bezalkoholové. Alkoholové desinfekční prostředky jsou sice většinou účinnější, zejména díky odmašťující schopnosti alkoholu avšak pro povrch penisu jsou velmi agresivní. Proto například při užití Jodisolu – což je prostředek velmi účinný, avšak s oblsahem alkoholu, dochází k destrukci povrchových buněk na penisu a k jeho olupování, povrch ztrácí své ochranné schopnosti a při opakovaném užití vzniká zánět způsobený vlastní desinfekcí s následným možným vznikem alergie na samotný desinfekční prostředek. U pacienta se zachovanou citlivostí penisu vyvolá aplikace alkoholu na penis silné pálení, u pacienta s míšní lézí toto varování odpadá. Jako základ je třeba nastudovat příbalový leták u každého prostředku případně zkontrolovat zda nepáchne alkoholem a takovému se raději vyhnout.
Vhodné jsou desinfekční prostředky v nichž je jako nosný prostředek užita voda. Je však vhodné, aby desinfekce zahrnovala co nejširší spektrum bakterií. Obecně se lze orientovat dle doporučení výrobce - musí být uvedeno že se jedná o prostředek vhodný k desinfekci
sliznic.
Za nevhodné vodné prostředky, zejména z hlediska šíře bakteriálního spektra je třeba považovat „Borovou vodu“, Peroxyd vodíku, Rivanol, Septonex, Hypermangan.
K užití doporučuji např. Braunol, Betadine, Octenisept, Skinsept mukosa - všechny prostředky jsou volně na trhu. Při jejích nákupu je třeba dát pozor na cenu, u některých se pohybuje až kolem 800 Kč za litr roztoku, větší balení je většinou výrazně cenově výhodnější , je však třeba dát pozor na dobu Expirace výrobku. Braunol a Betadine se nehodí pro alergiky na Jod avšak lze je v určitých případech ředit - například k dekontaminaci katetrů.
Ve Vašem případě doporučuji nyní neužívat žádnou desinfekci, případně navštívit kožního lékaře který posoudí stav kůže penisu a navrhne Vám léčbu .

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..