Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

PLATÓN
Starajíce se o štěstí jiných, nacházíme své vlastní.

Otázka č.39

Správná lubrikace(kluznost) katétru je nesmírně důležitá v prevenci poranění močové trubice a zároveň v boji proti močové infekci. V režimu ČIK (viz minulé odpovědi ) je zaváděn katétr, který není sterilní tj. vždy je na něm přítomno určité malé množství bakterií. K nim se přidávají další bakterie, které jsou normálně přítomny v přední části močové trubice a které jsou při zavádění katétru zatlačeny hlouběji, případně až do močového měchýře.
Je-li bakterií příliš mnoho a/nebo je-li nějakým způsobem, například poraněním, porušena
výstelka močového měchýře či močové trubice, tak může dojít ke vzplanutí močové infekce.
Užití výše zmíněného gelu sloužícího k usnadnění sex styku není vhodné. Gel je ve velkém balení a většina výrobků nemá výrobcem zaručenou sterilitu obsahu. Navíc již po prvním užití takového gelu může během několika hodin dojít k proniknutí bakterií do gelu a jejich pomnožení. Toto nebezpečí je tím větší čím častěji se gel užívá a čím delší je doba od otevření balení. Užitím takového gelu ke katetrizaci se tedy zvyšuje množství bakterií zavedených při katetrizaci do zadní části močové trubice do močového měchýře. Vzrůstá tak riziko vzplanutí močové infekce. Tyto gely neobsahují ani anestetickou ani desinfekční látku, navíc nejsou dodávány s aplikátorem, který by umožňoval aplikaci přímo do močové trubice tak, jak bude uvedeno dále.
Nesprávná aplikace kluzných prostředků je přitom hlavní příčinou nespokojenosti pacientů s kluznými prostředky - gely. Jejich aplikace na katétr vede ke stékání či sklouzávání gelu z katétru a snížení jejích účinnosti
Při správné aplikaci je třeba uchopit žalud penisu mezi dva prsty, vložit hrot aplikátoru do ústí močové trubice, pevně přitlačit a pomalým tlakem na píst aplikátoru či pomalým stlačením tuby vytlačit gel do močové trubice, kterou je nutno následně pevně sevřít tak, aby gel nemohl vytékat z močové trubice. Masáží trubice směrem k tělu je pak vhodné gel posunout až do zadní části močové trubice. Po aplikaci je třeba vyčkat asi 2 minuty tak, aby se mohl rozvinout účinek desinfekční i anestetické složky gelu.
Z gelů, které jsou k dispozici na našem trhu jsou vhodné: Mesocain gel nebo Instillagel.
Oba přípravky obsahují přísady jak desinfekční tak znecitlivující.
Mesocain je dodáván v tubě ke které je přiložen nástavec z umělé hmoty, který se po omytí našroubuje na tubu. Istillagel je dodáván ve sterilně balených stříkačkách jejichž hrot je opatřen krytkou, po jejím sejmutí je stříkačka připravena k okamžitému užití dle výše zmíněného návodu. Desinfekční i anestetická složka Instilagelu je o něco více účinná než u Mesocainu.
Další možností jak „obejít“ lubrikaci katétrů je užití katétrů tzv. gelových na jejichž povrchu je nanesena vrstva gelu již z výroby, která je však suchá a gel se z ní vytvoří až po namočení ve vodě. Vzhledem k rovnoměrné kluzné vrstvě je užití těchto katétrů pro pacienta velmi šetrné. Jejich cena je však vyšší, tak že jejich předpis je vázán přísnou indikací a sválením revizního lékaře. Užití těchto katétrů je vhodné zejména u mladých a aktivních pacientů, u pacientů s recidivujícími infekty a těžkostmi při zavádění katétrů.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..