Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

MARCUS TULLIUS CICERO
To, co uplynulo, se nikdy nevrací.

Otázka č.41

Milý Honzo !
Stav, který popisujete je důsledkem poúrazové poruchy nervového zásobení dolních cest močových, který se odborně nazývá destrusoro-sfinkterická dyssynergie. Je to stav, kdy při naplnění močového měchýře dochází ke zvýšení aktivity močového měchýře a tím i ke zvýšení tlaku v něm, zatím co svěračový systém se místo uvolnění, které je normou u zdravého člověka, ještě více sevře a vytváří tak překážku jak pro odchod moči, tak
pro případné zavedení katétru. Tento stav má obecnou tendenci ke zhoršování s léty od úrazu. Navíc u řady pacientů, mezi které patrně patříte i vy, vyvolává zavedení katétru do přední části uretry podráždění, které vede k další provokaci sevření svěračů až k nemožnosti zavedení katétru.
Vzhledem k tomu, že se stav změnil v posledních měsících, doporučoval bych vám provedení kontrolního urologického a následně urodynamického vyšetření. Pouze to je schopno podat objektivní informaci o stavu Vašeho močového měchýře a stanovit jak dále postupovat . Současně je však třeba důsledně pátrat i po jiných příčinách zvýšené reaktivity svěračů a močového měchýře. Nejčastější příčinou je infekce močových, případně pohlavních cest, poruchy vyprazdňování stolice, proleženiny na dolní polovině těla, případně drobné neošetřené ranky – trhlinky v oblasti meziprstních prostorů jako projev mykózy dolních končetin ....... příčin může být celá řada.
Udáváte, že obtíž se zavedením katétru je přesto, že užíváte Istillagel. Dovolím si krátkou avšak důležitou poznámku k jeho aplikaci. Istillagel obsahuje jak složku kluznou, tak desinfekční, ale i anestetickou tj. znecitlivující Většina pacientů po úrazu míchy mají močovou trubici necitlivou, avšak cítivá zakončení zde přítomná jsou a reagují. Dodávají impulsy do míchy, odkud mohou vyvolat právě výše zmíněnou zvýšenou reakci svěračových struktur, která může vyústit v problémy, které popisujete. Je proto nutné, aby aplikace Instilagelu byla provedena správně (viz odpověď na předcházející dotaz v poradně) a hlavně, aby jste vyčkal dostatečně dlouhou dobu po aplikaci tj. 2-5 min do plného rozvinutí znecitlivujícího efektu Instillagelu. Umrtvením citlivých zakončení v močové trubici nedochází ke vzniku jejich podráždění, a tak nedojde ani ke zvýšení sevření svěrače. Dokladem toho je i Váš údaj o tom, že po vyčkání několika minut po prvním pokusu o zavedení jde katétr zavést snadněji - rozvine se patrně účinek Instillagelu.
Zároveň je třeba zvážit zda by nebylo vhodné současné užití „gelových“ katétrů, jež by dále usnadnily zavádění.
Rozhodně se za současné situace nevracejte k vyklepávání močového měchýře. K překonání zvýšeného sevření svěračů při klepání by močový měchýř musel vyvinout
výrazně vyšší tlak než dříve a ten by postupně vedl ke zničení celého močového ústrojí.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..