Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

SYRUS PUBLILIUS
Sám život krátký je, však neštěstí ho prodlouží.

Otázka č.51

Vážení pacienti dnes se budeme věnovat správné technologii mytí močopohlavního ústrojí
Denně dostávám minimálně jeden obdobný dotaz ve kterém mi tazatel velmi barvitě líčí, případně dokládá mnohdy i velmi zdařilé fotky, různých flíčků, povlaků, výrůstků atd. na povrchu žaludu, případně celého penisu. Současně naříká na pálení, svědění, zduření, bolesti případně zápach, eventuelně i výtok z močové trubice. Vždy je zdůrazňována snaha o maximální hygienu mytím několikráte denně za užití všech možných přípravků jak u pacienta samotného, tak u jeho sexuálního protějšku, přičemž obtíže se většinou horší po sexuálním styku a je pravidlem, že jimi trpí oba případně všichni zúčastnění. Příčin obtíží může být celá řada avšak z popisu těžkostí i zdařilých fotek které mi poskytujete nelze, bez přímého vyšetření pacienta a užití dalších vyšetřovacích metod, nikdy z určitostí stanovit diagnózu a doporučit terapii, jak mne o to žádáte. Avšak v převážné většině případů se na uvedených těžkostech podílí či je přímo vyvolává nesprávná hygienická péče o genitál.
Celý povrch lidského těla je kryt kůží jejímž úkolem je chránit organizmus před nepřízní okolí včetně průniku mikroorganizmů, které jsou jinak normálně na kůži vždy ve větší či menší míře přítomné a jsou v rovnováze s ochrannými mechanizmy, které kůže vytváří. Jakmile jsou tyto mechanizmy poškozeny, nebo dojde-li ke zvýšení počtu mikroorganizmů dochází ke zvýšení rizika vzniku onemocnění.
Genitál a s ním spojené vývodné cesty močové se nacházejí v těsném sousedství konečníku. Stolice, která je jím vyměšována je velmi bohatá na bakterie. Navíc kožní záhyby na genitálu, konečníku a okolí vytvářejí podmínky pro zapaření a tím pomnožení kvasinek. Proto je kůže genitálu a jeho okolí včetně konečníku bohatá na žlázky, které vyměšují látky, které tvoří přirozený ochranný tukový povlak kyselé chemické rekce. Pochva je osídlena laktobacilem, který způsobuje vytváření kyseliny mléčné v jejímž kyselém prostření se mikroorganizmům
též nedaří. Moč je za normálních okolností bez obsahu mikroorganizmů je její přirozená reakce je rovněž kyselá. Jak vidíte ochranné mechanizmy kůže perinea jsou založeny na kyselé chemické reakci a „promaštění“ kůže.
Pokrok civilizace s sebou přinesl i mastnou špínu a ruku v ruce s ní i vynález mýdla a jiných odmašťujících látek tzv. detergentů. Mýdlo má výrazně alkalickou chemickou reakci a ostatní mycí prostředky jsou v tom nejlepším případě neutrální, nikdy však ne kyselé.
Po aplikaci mýdel a detergentů zůstávají jejich stopy na kůži a dále udržují alkalickou reakci.Užití teplé vody, která má i bez mýdla a detergentů odmašťující účinek, je dalším „výdobytkem“ civilizace.
Pokud tedy aplikujeme„civilizovaný způsob mytí“, tak odstraníme veškeré přirozené mechanizmy ochrany kůže genitálu perinea, kůži zalkalizujeme a reflexně vybudíme
činnost potních žláz v oblasti.Tím výrazně zvýšíme potivost a tím možnost zapaření, které spolu s alkalizací velmi napomáhá růstu kvasinek.Ty poškodí dále kůži a umožní průnik
tentokráte bakteriím případně umožní uplatnění i intracelulárním patogenům jako jsou ureaplasmata, gardnerely, chlamydie apod., které by jinak za normálních okolností problém neudělaly. Mechanické namáhání kůže při masturbaci či pohlavním styku pak stav kůže dále zhorší tak, že mnohdy vzniká mylný dojem pohlavního infektu.
Jaká je tedy správná péče o genitál a okolí ? Nejlepší péčí je krátké opláchnutí vlažnou či lépe studenou vodou po každém močení. Důrazně se vyvarovat užití mýdel a jiných detergentů na mytí této oblasti, zabránit jejich zatékání při mytí vlasů či jiných částí těla. Vyloučit koupele zejména pak s pěnou. Při mytí celého těla preferovat krátkou, spíše vlažnou sprchu. Všechna tato opatření zintensivnit zejména pokud jsou akutní těžkosti. Změnou způsobu mytí však nelze očekávat okamžité zlepšení – k poškození kůže nesprávnou péčí vzniká řadu týdnů, stejně tak uvedení do správné kondice je dějem postupným. Proto je v případě akutních těžkostí vhodné navštívit kožního lékaře případně urologa či gynekologa, kteří zavedou terapii jež bude rychle redukovat přemnoženou bakterii, případně podpoří „promaštění“ a správnou kožní reakci. Další ošetřování kůže dle výše uvedených zásad pak umožní zotavení kůže a bude prevencí opakování obtíží.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..