Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

FRIEDRICH DÜRRENMATT
Láska je věčná, ale to neznamená že je stálá.

Otázka č.58

Milý Jirko!
Instilagel je vyroben ve stříkačkách právě proto, aby se dal snadno aplikovat přímo do močové trubice a nedocházelo k jeho úniku a znečištění. Píst stříkačky je pro transport a proti samovolnému uvolnění zabezpečen malým výstupkem uvnitř stříkačky, který je třeba v prvé fázi mírně zvýšeným tlakem překonat tak, aby píst přes něj přeskočil a poté tlak „zabrzdit“ tak aby nedošlo k překotnému výstřiku gelu. Dále je třeba gel aplikovat takovým způsobem pro který je určen tj. po sejmutí krytky z hrotu stříkačky je třeba jednou rukou uchopit žalud penisu a penis napnout. Uchopit stříkačku mírným počátečním tlakem překonat aretační výstupek, přiložit hrot stříkačky do močové trubice a pevně přitlačit. Pomalým tlakem na píst aplikovat obsah stříkačky z části či zcela do močové trubice a pevně sevřít žalud tak, aby gel nevytékal ven. Druhou rukou pak vmasírovat gel od žaludu směrem ke konečníku do zadní části močové trubice a vyčkat 2-5 minut. Poté teprve zavést katétr. Při tomto postupu nedojde k nežádoucímu uniku gelu a močová trubice je nejlépe připravena pro zavedení katétru.
Samozřejmě, že ve Vašem případě může být do určité míry postižena jemná činnost rukou a výše popsaná aplikace Vám může dělat těžkosti. Alternativou užití Instilagelu či jiných gelů by mohlo být užití tzv. gelových katétrů – tj. katétrů na jejichž povrchu je nanesena suchá vrstva gelu, který po zvlhčení ve vodě z vodovodu napuštěné do pouzdra katétru nabobtná a umožní bezproblémové zavedení. Jinou možností je užití katétrů, které přímo „plavou“ v gelu zatavené plastikovém v obalu. Po odtržení hrotu obalu je možno katétr pomocí zbytku obalu ihned zavést do močové trubice.
Je třeba, abyste se o výše uvedených možnostech zmínil svému urologovi, který Vám předepíše menší množství katétrů k vyzkoušení a je na Vás, co si vyberete. Užití gelových katétrů je však třeba vyhradit pouze pro zvláštní hygienicky rizikové situace jako je cestování apod. proto je i jejich limit hrazený pojišťovnou nižší nežli potřeba pro rutinní cévkování.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..