Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

WALTER BENJAMIN
Polovina pravdy bývá často velkou lží.

Otázka č.22

Vážený pane, měření proudu moči tzv. Uroflowmetrie je metodou, která nám dává informaci o průchodnosti dolních močových cest (DCM) tj. hrdla močového měchýře prostaty a močové trubice. Průchodnost může být zhoršena zúžením močové trubice, útlakem močové trubice zvětšenou benigní prostatou (Vámi zmiňovaná zkratka BHP = Benigní Hyperplazie Prostaty), nebo funkční poruchou tj.špatným uvolněním močových svěračů. Měřenou hodnotou je průtok, který je obvykle udáván nejčastěji v ml/sec. Normální proud moči se během močení poměrně dynamicky mění - zpočátku prudce narůstá, dosáhne maxima a poté pozvolněji klesá až k nule. Obvykle je udávána hodnota maximálního průtoku, daná vrcholem průtokové křivky a hodnota průměrného průtoku, která je vypočtena z křivky počítačovým programem měřícího zařízení.Otázka normy hodnot je poměrně složitá, protože velikost průtoku závisí nejen na průchodnosti dolních cest močových, ale i na tlaku jakým je moč vypuzována močovým měchýřem. Můžeme mít dva pacienty se stejnou hodnotou maximálního i průměrného tlaku a přitom jeden z nich může být naprosto zdráv zatím co druhý má těžkou poruchu průchodnosti dolních močových cest a hodnot normálního průtoku dosahuje zvýšeným tlakem močového měchýře většinou spolu s tlakem břišního svalstva a bránice tj. tzv. břišním lisem. Pokud tedy hodnotíme Uroflowmetrii všímáme si kromě absolutních hodnot i tvaru průtokové křivky tj. grafického znázornění velikosti průtoku na čase a jejího kolísání během močení. Zhodnocení průtoku by nemělo vycházet z jednoho měření, obvykle je doporučováno provádět 2-3 měření. Více než z absolutních hodnot vycházíme z poměrných čísel - tj. např. srovnávání hodnot před a po provedené operaci nebo před a po nasazení léčby.
Hodnota normálního proudu moči je tedy přísně individuální záležitostí pro každého jedince
a za různých okolností může kolísat v poměrně velkém rozmezí.
K přesnějšímu zhodnocení míry neprůchodnosti dolních močových cest používáme tzv. PQ studie - měříme průtok a současně tlak v močovém měchýři - výsledkem je graf, který podle sklonu křivky umožní stanovit přiměřenost průtoku k danému tlaku - ideální je co největší průtok při co nejmenším tlaku močového měchýře.
Při hodnocení všech výše uvedených měření je třeba neustále myslet na to, že močení
je velmi intimní záležitost. Měření tohoto procesu je pro mnohé pacienty značně stresující a získané hodnoty se velmi často značně liší od hodnot, kterých pacient dosahuje běžných podmínek. Konečné závěry tedy vyžadují nejen měření na moderních přístrojích, klidné prostředí vyšetřovny, ale zejména značnou zkušenost vyšetřujícího personálu a hodnotícího lékaře.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..