Svátky

Dobré dopoledne,
dnes je neděle 16.1.2022
svátek má Ctirad
zítra Drahoslav

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

SENECA LUCIUS ANNAEUS
Život je jako divadelní kus. Nezáleží na tom, jak byl dlouhý, ale jak dobře byl zahrán.

Králík s vepřovým bůčkem na houbách

Suroviny:

králičí zadní stehno a hřbet
asi 0,5 kg libového bůčku
8 dkg slaniny
150 g čerstvých nebo mražených hub
špetka tymiánu
čerstvě mletý pepř
sůl
v případě potřeby 1 lžíce sádla

Postup přípravy receptu:

Králičí maso prošpikujeme...

Číst dál...

Papriky plněné vlašským salátem

 

Potřebujeme: na 1 porci

1 rajčinovou papriku
100g vlašského salátu
1 vařené vejce
2 plátky Debrecínky
Kyselou okurku a ledový salát na ozdobu


Příprava:

Papriku omyjeme a odkrojíme vrchní díl i se stopkou, kterou oparně vyřízneme a odstraníme...

Číst dál...

Kančí guláš na víně


Potřebujeme:

kančí maso na guláš 900 g
cibule 250 g
slanina 120 g
červené víno 0,6 l
rajský protlak 5 lžic
nakládané brusinky 3 lžíce
cukr 2 lžíce
sladká mletá paprika 2,5 lžíce
pálivá mletá paprika 0,5 lžičky (podle jakosti)
mouka hladká 1-2 lžíce...

Číst dál...

Divočák na hřibech nachovýtrusných

Něco o hřibu nachovýtrusném:

Také hřib černohnědý, nebo kožák. Tento hřib najdeme hlavně v horských oblastech v jehličnatých lesích, hlavně ve smrčinách, bývá málokdy červivý, sbíráme pouze mladší plodnice.V katalozích je označován za hřib...

Číst dál...

Pečená makrela na zelenině

 

Suroviny:

2 ks. mražených makrel
1 velká cibule
1 silnostěnná červená paprika
15 cm kousek pórku
1 hlavička česneku
několik sherry rajčátek
50 g másla
olivový olej
citronový pepř
bílé víno
sůl



Postup přípravy receptu:

Makrely pomalu...

Číst dál...

Játra po čínsku

Potřebujeme:

500g vepřových jater
Mraženou čínskou zeleninu
Solamyl1
vejce
Koření na čínu
Sójovou omáčku
Olej

Příprava:

Játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. V misce posypeme kořením, přidáme rozšlehané vejce, dvě lžíce solamylu...

Číst dál...

Candát pečený na másle

Suroviny na filety:

2 třistagramové filety z candáta
50g másla
1 lžíce hladké mouky
čerstvě mletý pepř
olivový olej na smažení /ne panenský/
citrón
sůl
 
Suroviny na přílohu:
brambory
kousek červené a žluté papriky
jarní cibulka

Číst dál...

Rybí pepřenky

Obdobně jako zavináče si můžeme vyrobit jakýsi druh ""pepřenek".

Potřebujeme: 

Marinované ryby (polotovar) zbavené láku
Čalamádu (Moravanku) a možno i kapii nebo feferonky
Pepř, sůl
Špetku cukru
Cibuli
Ocet 

Příprava:

Marinované ryby...

Číst dál...

Restovaná játra

Potřebujeme:

500 g vepřových jater
Grilovací koření na Gyros
kukuřičnou mouku
kukuřičnou strouhanku
olej

Příprava:

Játra omyjeme, odblaníme, osušíme, pokrájíme na větší plátky, po stranách nařízneme. V misce smícháme 50g mouky a 50g strouhanky...

Číst dál...

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..