Rakytník řešetlákový - bohatý zdroj vitaminů a ozdravujících látek
Kdysi léčebně hojně užívaný rakytník řešetlákový se nyní opět zaslouženě dostává do popředí zájmu. Poměrně rozšířený keř roste v Evropě, Asii, nebo na Sibiři a dokáže odolávat i nepříznivým podmínkám. V lidovém léčitelství je uznáván pro celou škálu...
Alkohol škodí víc než heroin, tvrdí studie
Alkohol je pro společnost škodlivější než tvrdé drogy, jako heroin či crack, a tabák je stejně škodlivý jako kokain. Oproti tomu extáze a LSD patří mezi ty méně škodlivé. Vyplývá to ze studie skupiny britských vědců, kterou v pondělí zveřejnil...
Hroznové víno
Přestože hrozny, určené k přímé spotřebě představují pouze zlomek z celosvětové sklizně, jsou oblíbené nejen pro svoji sladkou a typickou chuť charakteristickou pro určité místo pěstování, ale také jako lahodný přírodní lék. Hroznové víno kromě...
Rýže, ceněná rostlina
Ve východních tradicích se rýže odedávna považuje za posvátnou rostlinu. Arabové dokonce věřili, že vyrostla z krůpěje Mohamedova potu spadlé na zemi z nebe. Zvyk házet na hlavu ženicha a nevěsty její zrna, přinášející novomanželům štěstí a...
Slunce blahodárné i nebezpečné
Horké slunečné letní dny lákají k pobytu na vzduchu, nejlépe u vody. Dávno pryč jsou doby, kdy se opálená pleť považovala za příliš venkovskou a v módě byla jedině „urozená“ bledost. Snědá pokožka je znakem zdraví, které se upevňuje i díky vitamínu...
Vztah se zajícem? Hřebíček do rakve!
Zdravé a chutné ořechy
Mlsáte-li rádi oříšky, pochutnáváte si zdravě. Ořechy totiž obsahují krom jiného vitamíny, minerální látky a jsou poměrně bohaté na vlákninu, ale i tuk, který dodá organismu energii. Nezanedbatelná dávka vitaminu skupiny B prospívá k udržování...
Aspirin chrání ženy. Proti rakovině!
Čočka
Je potravina velice stará, pěstovala se již před 9000 lety na Předním Východě a říkalo se jí tehdy „jídlo chudých“. I v dnešní době by si čočka ( a luštěniny vůbec ) zasloužily stát se významnou složkou v naší stravě. Obsahuje nejvíc...
Čaj Pchu-er – nápoj blažených
Těžko by se dalo vyčíslit, kolik milovníků voňavého nápoje zlatavého až temně hnědého zabarvení na něj pělo chválu. Ostatně, čaj je oblíbeným mokem téměř pět tisíc let. Alespoň legenda, pocházející z roku 2737 př. n. l. to dokládá. Vypráví příběh o...