Svátky

Dobré odpoledne,
dnes je úterý 30.5.2023
svátek má Ferdinand
zítra Kamila

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

ÉTIENNE BONNOT DE CONDILLAC
Vynalézavost spočívá v umění vytvářet nové kombinace. Existuje ve dvou druzích: jako talent a jako genialita.

TROUBOVÝ GULÁŠ

Potřebujeme:

1 kg masa (hovězí nebo vepřové, podle chuti)
3 až 4 velké cibule
5 stroužků česneku
2 lžičky gulášového koření
3 lžičky sladké papriky
1 lžička pálivé papriky
3 polévkové lžíce solamylu
1 rajčatový protlak
sůl a mletý pepř, podle chuti...

Číst dál...

Salámová kapsa

Potřebujeme:


2 kuřecí prsa nebo 2 vepřové kotlety
10-20dkg salámu Herkules
10-20dkg tvrdého sýra na strouhání
1 menší cibule
hladká mouka
strouhanka
olej na smažení
1 kapie
Sůl, mletý pepř podle chuti


Příprava:


Plátek masa rozkrojíme po straně, ale...

Číst dál...

Pikantní utopenci

Potřebujeme:

1,5 kg cibule
1 sklenice sterilované kapie
15 ks špekáčků
15 ks naložená feferonka
1 balíček kysaného zelí

Na nálev:

1 lžička vegety
7 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
0,5 l octa
10 kuliček celého černého pepře
1,5 l...

Číst dál...

Tvarohový koláč s drobenkou

Potřebujeme:

500g polotučného tvarohu
60g cukru
30g rozinek
1 lžíce citrónové kůry
1 vanilkový cukr
2 vejce
kompotované ovoce (500g)
500g listového těsta

Na drobenku:

125g másla
100g cukru
80g polohrubé mouky

Příprava:

Kompotované ovoce necháme...

Číst dál...

Marokánky z ovesných vloček

Potřebujeme:

250g ovesných vloček
1 šlehačku
100g rozinek
100g mandlí
50g jiného sušeného ovoce

Příprava:

Šlehačku nalijeme do kastrolu, přidáme ovesné vločky a necháme 1hodinu namáčet. Potom zahříváme na mírném ohni asi 5 minut do zhoustnutí...

Číst dál...

Kapustová polévka s vejcem

Potřebujeme:

1 menší kapustu
1 vejce
3 lžíce hrubé krupice
Zeleninový bujón
Sůl, pepř
Muškátový květ
Tlučený kmín

Příprava: Kapustu rozebereme na jednotlivé listy a opláchneme.
Do většího hrnce dáme vařit vodu, ve které necháme listy 5 minut...

Číst dál...

Divoká kachna nadívaná

Potřebujeme :

2 divoké kachny
150g anglické slaniny
3 žemle
2 dcl mléka
2 vejce
Sůl, pepř
Petrželka
50g másla
Kmín
Muškátový květ
Špenát

Příprava:

K této přípravě použijeme divoké kachny , které neškubeme, ale stáhneme z kůže. Maso osolíme okmínujeme a...

Číst dál...

Sýrové kroketky

Potřebujeme:

300g sýru eidam
strouhanka
5 bílků
sůl
olej na smažení

Příprava:

Sýr najemno nastrouháme. Z osolených bílků ušleháme tuhý sníh. Do něj postupně pomalu vmícháváme sýr.
Malou lžičkou nabíráme hmotu a rukama z nich vytváříme kuličky. Ty...

Číst dál...

Grilované maso nakládané

Potřebujeme:

1kg vepřového masa (kotleta, krkovice)
1kg kuřecího masa (porcovaného)
Grilovací koření
Česnek
Olej
Bílý jogurt

Příprava:

takto naložené maso můžeme mít připravené v chladničce několik dní dopředu pro nečekanou návštěvu.Vepřové maso...

Číst dál...

Rychlý ovocný dort

Potřebujeme:

piškotový korpus (koupíme v obchodě)
2 sáčky dortové želatiny
Cukr
Rybízovou marmeládu
Sezóní ovoce
Šlehačku

Příprava:

piškotový korpus položíme na dortový tác a dno i s okrajem potřeme rybízovou marmeládou. Dno korpusu pokryjeme...

Číst dál...

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..